Lajme

Gërvalla ripërsërit qëndrimin: Asociacioni ka vdekur

Ministrja e Punëve të Jashtme të Kosovës, Donika Gërvalla ka riperseritur se çështja e Asociacionit të Komunave me Shumicë Serbe është ‘e vdekur’.

Në një intervistë në mediumin estonez, Gërvalla tha se Gjykata Kushtetuese ka vendosur që kjo të mos ndodhë.

“Beogradi po flet me të vërtetë për këtë shoqatë, por ky propozim ka vdekur dhe nuk mund të ringjallet. Gjykata Kushtetuese vendosi se kjo nuk do të ndodhë. Kur flasim me partnerët dhe aleatët tanë, dëgjojmë se ky duhet të jetë një formacion që i jep të drejta komunitetit serb, por unë nuk shoh ndonjë të drejtë që Kushtetuta nuk i garanton ata”, tha Gërvalla.

Gërvalla tha se nuk duhet të ketë një qeveri që është e gatshme të zbatojë diçka që shkel Kushtetutën e vetë.

“Ata po flasin për marrëveshjen e vitit 2015. Ekziston një dispozitë që duhej të hynte në fuqi vetëm nëse miratohej nga Gjykata jonë Kushtetuese. Por Gjykata jonë Kushtetuese zbuloi se kjo marrëveshje shkeli 23 nene të Kushtetutës sonë. Nuk është e mundur të gjesh një qeveri në një botë demokratike apo nuk duhet të ketë një qeveri që është e gatshme të zbatojë diçka që shkel kushtetutën e vet. Kushtetuta jonë është shumë e re, e re dhe moderne. Ajo u krijua nga ish presidenti finlandez Marti Ahtisaari. Kjo kushtetutë përmban të drejtat e pakicave të zgjeruara. Mund të vë bast se është kushtetuta që aktualisht mbron më mirë pakicat në Evropë”.

Gërvalla tha se janë të gatshëm nëse Serbia do të flasë rreth të drejtave të pakicave duke përmendur edhe shqiptarët që jetojnë atje.

“Për më tepër, në qoftë se Serbia do të flasë rreth të drejtave të pakicave, ne jemi të përgatitur të flasim për të përsëri, por nuk mund të flasim për të njëanshmërisht. Sepse, në mënyrë të ngjashme, ka një pakicë shqiptarësh në Serbi. Nuk është problem për ne t’u japim serbëve të njëjtat të drejta që Serbia u jep pakicave të saj. Por ne po u garantojmë tani pakicave të drejta më të mëdha se kushdo tjetër në rajonin tonë. Një shoqëri e tillë, e përqendruar në etni, është një zgjidhje e shekullit të 19-të. Në vitin 2023, ne e dimë se shtetet multietnike kanë vlera të tjera dhe jo, para së gjithash, kombësi”.

Tutje Gërvalla tha se pret rezultate të mira nga negociatat në Bruksel.

“Ne e dimë se ka shumë sfida përpara në negociatat në Bruksel, por ne jemi të bindur se delegacioni ynë do të arrijë rezultate të mira atje në qoftë se Serbia me të vërtetë fillon ta marrë çështjen seriozisht”.

Vlen të theksohet se trekëndëshi Washington-Berlin-Paris aktualisht ka rritur përkushtimin dhe presionin për të çuar dy çështje përpara në kuadër të dialogut në mes të Kosovës dhe Serbisë. Paralelisht është duke u kërkuar themelimi i Asociacionit dhe pranimi i planit franko-gjerman.

Megjithatë, pavarësisht se për të dy çështjet po diskutohet në të njëjtën kohë, emisari i Departamentit Amerikan të Shtetit, Gabriel Escobar e ka bërë të ditur se proceset s’janë të ndërlidhura mes vete dhe se s’mund të ketë modalitete kushtëzimi nga asnjëra palë për ta pranuar njërën apo për ta zbatuar tjetrën.

Ai ka thënë se të dy tematikat s’janë tërësisht të lidhura mes vete. Sipas Escobar, Asociacioni është një detyrim që duhet të zbatohet, derisa propozimi franko-gjerman është shumë i mirë për të ecur përpara raportet Kosovë-Serbi.

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti më herët kishte thënë se për të drejtat e komuniteteve mund të diskutohet në kuadër të propozimit franko-gjerman.

/Shqip.com