Teknologji

E lini karikuesin në prizë edhe kur s’po e shfrytëzoni?, po bëni gabim

Ekspertët thonë se nuk duhet ta lini karikuesin në prizë për disa arsye.

Ata këshillojnë se është më mirë ta fikni karikuesin kur nuk e përdorni më dhe ka disa arsye pse është më mirë ta bëni këtë.

Karikuesit e telefonit përdorin energji elektrike kur futen në prizë.

Sigurisht, pajisja e karikimit konsumon më shumë energji kur telefoni celular është i lidhur me të.

Por edhe nëse karikuesi është sapo i ndezur dhe pa celular, ai konsumon energji elektrike.

Në karikues ka një transformator që transformon tensionin në forcën e kërkuar. Për telefonat inteligjentë, është rreth pesë volt.

Transformatori funksionon edhe kur asnjë pajisje nuk është e lidhur.

Një karikues celulari që është gjithmonë i kyçur në prizë shkakton kosto të shmangshme të energjisë elektrike.

Vetëm me karikimin e celularit, sipas disa përllogaritjeve, harxhohen mesatarisht 20 euro energji elektrike gjatë vitit.

Kjo nuk tingëllon si shumë, por kur jeni duke lidhur vazhdimisht karikues të shumtë nëpër shtëpi, kostot shtohen.

Është veçanërisht e rrezikshme nëse karikuesi është i gabuar.

Mund të mbinxehet, duke rritur rrezikun e zjarrit.

Duhet të jeni veçanërisht të kujdesshëm me produktet e lira.

Sa më gjatë të jetë e lidhur pajisja, aq më i madh është rreziku që diçka të ndodhë dhe ta dëmtojë atë.

Karikuesit me defekt kanë shkaktuar një sërë zjarresh në familje private në të kaluarën.

Në shumicën e rasteve, këto janë zjarre të vogla.

/Shqip.com