Lajme

Dy gra martohen me ceremoni në Bashkinë e Tiranës/ Plas debati, Kisha Katolike “dënon” priftin që bekoi martesën

Që martesa është momenti më i bukur në jetën e njeriut kjo s’ka asnjë dyshim. Martesa ligjërisht në vendin tonë është lejuar mes dy personave të dy gjinive, burrë dhe grua dhe ky është momenti i shumëpritur mes një çifti.

Sigurisht vendi ynë e ka aq të emancipuar tashmë mendësinë dhe e pranon edhe lidhjen mes dy personave të së njëjtës gjini, por deri në martesë kjo është përtej asaj që lejon ligji por edhe mentaliteti/mendësia apo kultura e shqiptarëve.

Fundjavën e kaluar në Bashkinë e Tiranës është celebruar martesa mes Edlirës dhe Albës, dy gra, përfaqësuese të komunitetit LGBT. Në prani të një prifti ato të dyja vendosën kurorë.

Kjo “martesë” në një institucion publik ka tronditur qytetarët. Se çfarë e ka shtyrë Bashkinë se Tiranës që të lejojë ceremoninë e martesës mes dy femrave, kjo nuk dihet. Një qëndrim zyrtar nga institucioni mungon.

I vetmi reagim ka ardhur nga Kisha Katolike e Shqipërisë. Zëdhënësi i Kishës, Mark Pashkja mohoi që prifti i cili celebroi martesën mes dy grave të jetë nga radhët e saj.

Deklarata e Dom Mark Pashkja: Kisha Katolike është kundër martesave të së njëjtës gjini. Personi që shfaqet me veshjen e një kleriku nuk është pjesë e Kishës Katolike shqiptare, por ka abuzuar me veshjen.

Aktualisht janë 31 vende ku martesat e të njëjtit seks janë të ligjshme: Argjentina, Australia, Austria, Belgjika, Brazili, Kanadaja, Kili, Kolumbia, Kosta Rika, Danimarka, Ekuador, Finlanda, Franca, Gjermania, Islanda, Irlanda, Luksemburgu, Malta, Meksika, Holanda, Zelanda e Re, Norvegjia, Portugalia, Afrika e Jugut, Spanja, Suedia, Zvicra, Tajvani, Mbretëria e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Uruguai”, thuhet në raportin e HRC-së. Sipas raportit 22 vende kanë legalizuar martesat e të njëjtit seks në nivel kombëtar përmes legjislacionit. Australia, Irlanda dhe Zvicra legalizuan martesat e të njëjtit seks përmes legjislacionit vetëm pas votimeve në mbarë vendin.

7 vende kanë legalizuar martesat e të njëjtit seks në nivel kombëtar përmes vendimeve gjyqësore – Austria, Brazili, Kolumbia, Kosta Rika, Ekuador, Meksika, Afrika e Jugut, Tajvani dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Ndërsa 2 vende, Afrika e Jugut dhe Tajvani, miratuan legjislacionin që legalizon martesat e të njëjtit seks pasi gjykatat i urdhëruan ta bënin këtë.Vendet që legalizuan barazinë martesore në 2021: Kili, Zvicra. Vendi që e ka legalizuar barazinë martesore në 2020: Costa Rica. Vendet që legalizuan barazinë martesore në 2019: Austri, Taivan, Ecuador.Gjykata Evropiane e Drejtësisë (GJED) që shërben si gjykatë e lartë në Bashkimin Evropian në vitin 2018, përcaktoi që të gjitha vendet e BE-së duhej të njihnin martesat e të njëjtit seks të qytetarëve të BE-së dhe jo-BE-së për qëllime imigrimi, pavarësisht nëse martesat e të njëjtit seks janë të ligjshme në ato vende.

Kushtetuta e Shqipërisë: Kushtetuta e Shqipërisë nuk e ndalon shprehimisht njohjen e martesave të të njëjtit seks. Neni 53 thotë se “Secili ka të drejtë të martohet dhe të ketë familje. Martesa dhe familja gëzojnë mbrojtje të veçantë të [a] “.


Kryeministri shqiptar Sali Berisha njoftoi në një mbledhje të kabinetit më 29 korrik 2009 se Këshilli i Ministrave do të nxiste një projekt-ligj për njohjen e martesave ndërmjet partnerëve të të njëjtes gjini. Ai tha se projektligji tashmë është futur në Kuvendin e Shqipërisë . [1] [2]

Më 5 shkurt 2010, Kuvendi i Shqipërisë miratoi një ligj kundër diskriminimit që ndalon diskriminimin për shkak të orientimit seksual. [3] [4] Grupet e të drejtave të homoseksualëve vlerësuan ligjin e ri, por thanë se shpresonin që Berisha përfundimisht të mbante premtimin e tij për legalizimin e martesave të të njëjtes gjini. [5]

Avokati i Popullit, Igli Totozani, njoftoi në tetor 2013 se do të hartonte një projektligj për ndryshimet në Kodin e Familjes për legalizimin e martesave të të njëjtit seks . [6] Në prill 2018, Avokatja e re e Popullit, Erinda Balanca, doli në mbështetje të martesës së të njëjtit seks dhe u zotua të mbështesë të drejtat LGBT. [7] Por që nga viti 2020, nuk ka ndodhur asnjë ndryshim, me aktivistët LGBT që kritikojnë mosveprimin legjislativ. [8]

Në qershor 2020, Komisioni Evropian kundër Racizmit dhe Intolerancës vuri në dukje se mungesa e njohjes ligjore për çiftet e të njëjtes gjini “mund të çojë në forma të ndryshme diskriminimi dhe duhet korrigjuar”, duke këshilluar Kuvendin e Shqipërisë të miratojë legjislacionin që parashikon njohjen ligjore. të partneriteteve të të njëjtit seks. [9]

Në vitin 2017, Kristi Pinderi, drejtor ekzekutiv i grupit shqiptar “PRO LGBT”, njoftoi se organizata e tij do të ngrinte një padi duke kërkuar njohjen e bashkimeve të të njëjtit seks.

Pra, ligjislacioni shqiptar nuk parashikon martesa të ligjshme mes dy grave apo burrave, njësoj sikundër ligji njeh martesën mes një burri dhe një gruaje.

/Shqip.com