Kulturë

Dëshmi të reja tregojnë pse egjiptianët e lashtë përdorën mumifikimin

Shumë prej nesh mendojnë se egjiptianët e lashtë mumifikonin trupat e vdekur për t’i ruajtur. Megjithatë, ekspozita e ardhshme e Muzeut të Mançesterit tregon se nuk është kështu.

Do të hapet në janar të vitit 2023, ekspozita “Mumiet e arta të Egjiptit” tregon se kjo teknikë në të vërtetë është një mënyrë për të udhëhequr të vdekurit drejt hyjnisë.

Siç raportohet në LiveScience, kuratori i muzeut, Campbell Price, tha se akademikët viktorianë arritën në përfundimin e gabuar se egjiptianët e lashtë e ruajtën të vdekurin e tyre në një mënyrë të ngjashme me atë se si do të mbanin peshqit, gjë që i dha shkas konceptit perëndimor. Substanca kryesore ishte kripa.

“Ideja ishte që ju të ruani peshkun për të ngrënë në një kohë të ardhshme,” shtoi gjithashtu Price.

“Pra, ata supozuan se ajo që po i bëhej trupit të njeriut ishte e njëjtë me trajtimin për peshqit.”

Materiali i kripur që përdornin egjiptianët e lashtë nuk ishte e njëjta kripë që përdorej për të ruajtur kapjen e përditshme, raporton Interesting Engineering.

Ky mineral natyror, i njohur edhe si natron, i cili është një përzierje e karbonatit të natriumit, bikarbonatit të natriumit, klorurit të natriumit dhe sulfatit të natriumit, ishte i zakonshëm pranë shtretërve të liqenit pranë Nilit dhe ishte një përbërës vendimtar në mumifikimin.

/Shqip.com