Lajme Botë

DefenseNews: Macron kërkon 400 miliardë euro për të ‘transformuar’ forcat e Francës deri në vitin 2030

Shtatë muaj pasi shpalli nisjen e një “ekonomie lufte” të re në Francë, presidenti Emmanuel Macron, ka zbuluar planet për të shpenzuar qindra miliarda euro për investimet e mbrojtjes që do të “transformojnë” ushtrinë gjatë dekadës së ardhshme.

Ligji i ardhshëm i programit ushtarak gjashtëvjeçar i vendit – i njohur në frëngjisht si “loi de programmation militaire”, ose LPM – do të formësojë shpenzimet e mbrojtjes së vendit midis viteve 2024-2030.

Duke u mbështetur në rrethanat aktuale gjeopolitike dhe zhvillimet teknologjike, Macron do të kërkojë një investim 400 miliardë euro (433.4 miliardë dollarë) për LPM 2024-2030, njoftoi ai në një fjalim të premten në bazën ajrore të vendit Mont-de-Marsan, në Francën jugperëndimore.

Nëse miratohet, kjo shumë do të reflektonte një rritje prej 35 % krahasuar me LPM-në aktuale 2019-2025 prej 295 miliardë euro dhe mund të mbulonte një total prej 413 miliardë eurosh nevoja ushtarake, pretendoi ai.

Direktiva aktuale e LPM-së 2019-2025 ishte e thjeshtë: të “riparojmë ushtritë tona”, tha Macron. Ndërsa, kjo përpjekje ka përparuar dhe po vazhdon, LPM-ja e ardhshme do të fuqizojë Francën të “transformojë” shërbimet e saj për t’iu përgjigjur më shpejt kërcënimeve globale ndaj territoreve të saj, shtoi ai.

Me fondet e propozuara, Franca do të forcojë dhe modernizojë parandalimin e saj dhe do të rrisë “masivisht” aftësitë e saj të inteligjencës me të paktën 60 %, duke përfshirë dyfishimin e buxheteve të dy organizatave kryesore të inteligjencës dhe sigurisë së vendit, pohoi Macron.

Rritja e mbikëqyrjes, veçanërisht nëpërmjet sistemeve ajrore pa pilot (UAS) është gjithashtu një përparësi, së bashku me dyfishimin e kapacitetit për të luftuar sulmet kibernetike.

Macron foli gjithashtu për “forcim” të aftësive aktuale të ushtrisë sipas planit të propozuar, duke përfshirë kalimin e Forcave Ajrore të Francës në një flotë luftarake 100 % Rafale, larg përzierjes aktuale të Rafales dhe Mirage 2000, të dyja të ndërtuara nga Dassault Aviation. Ai nuk elaboroi se si mund të ndodhte ai tranzicion.

Prioritete të tjera përfshijnë forcimin e aftësive dhe mbrojtjes së fregatave të Francës, modernizimin e vazhdueshëm të sistemeve të saj tokësore dhe fuqizimin e aftësive të saj të mbrojtjes ajrore dhe të luftës kundër nëndetëseve.

Ai konfirmoi se aeroplanmbajtësja e ardhshme e Francës – e njohur si PANG për gjenerimin e porte-avion nouvelle – do të ndërtohet nën këtë buxhet dhe bëri thirrje për zhvillimin e municioneve të reja të drejtuara me rreze të gjatë, me një rritje të dyfishtë të financimit për ta bërë këtë.

Macron përmendi gjithashtu nevojën që Franca të investojë në teknologjitë kuantike dhe të integrojë më mirë aftësitë e dronëve dhe inteligjencës artificiale në shërbimet e saj.

Ai përforcoi nevojën që Franca të investojë në teknologjitë nënujore që mund të arrijnë thellësi deri në 6000 metra dhe njoftoi planet për të zbuluar së shpejti një “strategji të re jashtë shtetit” që do të mbështeste territoret jashtë shtetit të vendit, duke e quajtur rajonin Indo-Paqësor si teatrin kryesor potencial për konflikt të ardhshëm.

Në fjalimin e tij të së premtes, presidenti lëshoi ​​gjithashtu një thirrje për industrinë e mbrojtjes franceze për të rritur efikasitetin dhe disponueshmërinë e tyre në prodhimin e aftësive të reja. Ciklet e prodhimit duhet të shkurtohen dhe kostot duhet të kontrollohen më mirë, vuri në dukje ai.

Pavarësisht rritjes së konsiderueshme të fondeve mbi ligjin e mëparshëm, LPM 2024-2030 nuk përmban “asnjë luks, asnjë kënaqësi, asnjë komoditet”, pohoi Macron. “Ka vetëm atë që është e nevojshme”.

Propozimi do të dërgohet në të ardhmen e afërt në parlamentin e Francës, tha ai, përpara debateve të Kongresit që priten në mars dhe një votimi deri në verën e vitit 2023. /DefenseNews

/Shqip.com