Art Jetese

Cilat ushqime ndikojnë në humbjen e përqendrimit?

Ndonjëherë duket e pamundur të përqendroheni mjaftueshëm për të përfunduar punën ose detyrat e shkollës.

Ju uleni në kompjuterin tuaj me qëllimet më të mira, vetëm për të përfunduar duke kaluar midis dhjetë gjërave të ndryshme, sepse fokusi juaj është kudo, përveç detyrës në dorë.

Ankthi, depresioni, mungesa e gjumit dhe mërzia mund të shkaktojnë probleme me përqendrimin, por edhe dieta mund të luajë një rol.

Kur bëhet fjalë për këtë lidhje, thonë ekspertët, është e rëndësishme të mbani mend se individët kanë reagime të ndryshme ndaj ushqimit dhe mund të përballen me probleme të ndryshme shëndetësore, raporton HuffPost.

Pra, ka disa ushqime dhe pije që kërkimet shkencore tregojnë se mund të dëmtojnë përqendrimin tuaj.

Mjekët dhe nutricionistët kanë zbuluar fajtorët më të mëdhenj.

Ëmbëlsira dhe bukë e bardhë
Neurologu Dr. Arif Dalvi thotë se karbohidratet e thjeshta, si ëmbëlsira dhe buka e bardhë, mund të shkaktojnë rritje të sheqerit në gjak, gjë që mund të shkaktojë probleme me përqendrimin. Eksperti Ya Boakje shpjegon se kur sheqeri në gjak është shumë i lartë ose shumë i ulët, mund të shkaktojë probleme me përqendrimin dhe karbohidratet e thjeshta mund ta shkaktojnë këtë.

Ushqim shumë i kripur
Nëse për drekë kemi supë të çastit, patate të skuqura, patate të skuqura apo një sanduiç me mishra të ndryshëm, ka mundësi që pasdite të kemi probleme me përqendrimin. Ushqimet e pasura me kripë mund të shkaktojnë çekuilibër të elektroliteve. Kur kjo ndodh, shkakton inflamacion në tru që mund të ndërhyjë në kujtesën dhe përqendrimin afatshkurtër.

Pije të gazuara dhe të ëmbla
“Pijet si soda mund të shkaktojnë një rritje të shpejtë të sheqerit në gjak e ndjekur nga një rënie e sheqerit në gjak. Pra, ndërsa këto pije fillimisht e mbushin trurin me glukozë, e cila teorikisht do të ndihmonte përqendrimin, përplasja e mëvonshme e sheqerit e mohon këtë përfitim afatshkurtër dhe në fakt e bën më të vështirë për ne ruajtjen e përqendrimit të përqendruar”, paralajmëroi dietologia Claire Rifkin.

Kafe
Kafeja është një pije tjetër që shumë njerëz i drejtohen për të përmirësuar përqendrimin, por si Dalvi ashtu edhe Boakye thonë se shumë mund ta përkeqësojë përqendrimin.

“Nëse pini pak, mund t’ju bëjë më vigjilentë, por nëse vazhdoni të pini gjithnjë e më shumë, përfitimet zhduken. “Kjo për shkak se kafeina e tepërt mund ta bëjë dikë të nervozuar ose të shqetësuar”, përfundoi Dalvi.

/Shqip.com