Lajme

BE nuk përjashton masa tjera pas dështimit të takimit

Bashkimi Evropian
Bashkimi Evropian

Zëdhënësi i Bashkimit Evropian, Peter Stano, ka deklaruar se shefi i diplomacisë evropiane, Josep Borrell, dje nuk ka thënë se dialogu ka dështuar, por se ky rund i dialogut nuk ka sjellë rezultate, sepse palët nuk janë pajtuar.

Stano tha për mediat se ky është një skenar që përsëritet vazhdimisht dhe vuri në dukje se dje u pa se palët nuk arritën të kapërcejnë mosmarrëveshjet.

Ai ka theksuar se BE-ja nuk është palë në dialog, palët janë Serbia dhe Kosova, dhe se BE-ja është ndërmjetëse.

“Ne ndihmojmë për të kapërcyer dallimet, por nuk do të kemi sukses, derisa palët të jenë gati për kompromis. Ne duam të ndihmojmë, por nëse ju doni të ndihmoni dikë dhe dikush nuk dëshiron të ndihmohet, çfarë mund të bëni”, tha Stano.

Ai po ashtu përkujtoi se Borell dje i ka paralajmëruar Kosovën dhe Serbinë, se rrezikojnë të mbesin në një situatë ku po shikojnë të gjithë rreth tyre në rajon të përparojnë në negociatat me BE-në, ndërsa ata qëndrojnë të palëvizshëm sepse dialogu është pjesë e negociatave për Serbinë dhe Kosovën.

Stano ka thënë se i dërguari special për dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, Miroslav Lajçak, do t’i informojë të gjithë anëtarët e BE-së për atë që ka ndodhur dje dhe pas analizës, anëtarët e BE-së do të vendosin se çfarë do të ndodhë më pas.

Ai theksoi se dje ndërmjetësit evropianë nuk e panë se palët ishin të gatshme për një kompromis dhe vuri në dukje se pikërisht për këtë do të informohen anëtarët e BE-së dhe çfarë do të analizojnë për të vendosur se çfarë hapash do të ndërmarrin në vijim.

Stano shtoi se pas përshkallëzimit në Veri para verës, anëtarët e BE-së vendosën masa, por gjithashtu tha se gjithmonë ekziston mundësia e vendosjes së masave shtesë, nëse ndonjë nga 27 anëtarët e BE-së nuk e sheh se është bërë mjaftueshëm për de-përshkallëzimin ose e provokon edhe më shumë.

“Nëse ndonjë anëtar i BE-së nuk sheh hapa për deeskalim, mund të futen masa shtesë, por edhe për palën tjetër, ky është një proces që anëtarët po e ndjekin, nuk janë të kënaqur me zhvillimin. të ngjarjeve, ata kishin pritshmëri të ndryshme dhe nëse situata vazhdon të zhvillohet kështu, ekziston mundësia që të shqyrtohet mundësia e vendosjes së masave shtesë”, tha Stano.

/Shqip.com