Art Jetese

Barnat e diabetit të tipit 2 mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të gurëve në veshka

Numri i njerëzve që përjetojnë gurë në veshka po rritet në mbarë botën.

Studiuesit kanë zbuluar se frenuesit SGLT2 – të cilët përdoren për trajtimin e diabetit të tipit 2 – mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të një personi për të zhvilluar gurë në veshka, shkruan Medical News Today.

Që nga viti 2019, kishte më shumë se 115 milionë raste të gurëve në veshka në mbarë botën.

Hulumtimet e mëparshme tregojnë se prevalenca e gurëve në veshka po rritet globalisht për shkak të një rritje të sëmundjeve të tilla si sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike, presioni i lartë i gjakut, obeziteti dhe diabeti i tipit 2, të cilat mund të rrisin rrezikun e gurëve në veshka të një personi.

Tani, studiuesit nga Brigham and Women’s Hospital dhe Massachusetts General Hospital kanë zbuluar se një lloj medikamenti i quajtur frenues kontratransportues natriumi-glukozë 2 (SGLT2) i përdorur për trajtimin e diabetit të tipit 2 mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të një personi për të zhvilluar gurë në veshka.

Studimi u botua së fundmi në revistën “JAMA Internal Medicine”.

Frenuesit SGLT2 janë një klasë më e re medikamentesh që përdoren për të ndihmuar në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak tek njerëzit me diabet të tipit 2.

Ndonjëherë frenuesit SGLT2 përshkruhen gjithashtu për trajtimin e sëmundjes kronike të veshkave dhe për të ndihmuar në uljen e rrezikut të shtrimit në spital për dështimin e zemrës.

Studimet e kaluara kanë lidhur përdorimin e frenuesit SGLT2 me humbjen e peshës, uljen e kolesterolit, presionin më të ulët të gjakut dhe uljen e rrezikut për goditje në tru dhe sëmundje të zemrës.

Një klasë e re ilaçesh për gurët në veshka

Autorja Dr. Julie Paik, profesoreshë e asociuar e mjekësisë në divizionin e farmakoepidemiologjisë dhe farmakoekonomisë si dhe divizionit të mjekësisë renale (veshkave) në Brigham and Women’s Hospital në Boston tha se grupi i saj kërkimor vendosi të ekzaminojë SGLT2 frenuesit si një mënyrë e mundshme për të ulur rrezikun e gurëve në veshka, sepse ata kishin studiuar tashmë këtë klasë më të re të ilaçeve për diabetin për disa vite.

“Ne u interesuam të studionim lidhjen midis përdorimit të kësaj klase barnash dhe () rrezikut të gurëve në veshka, bazuar në atë që kishim parë klinikisht me përdorimin e kësaj klase medikamenti”, tha Dr. Paik për Medical News Today.

“Gurët në veshka janë të zakonshme dhe përveçse janë mjaft të dhimbshëm, ata mund të shkaktojnë dëmtime të veshkave dhe të rrisin rrezikun e pasojave të tjera, si infeksionet e traktit urinar, sëmundjet kardiovaskulare dhe frakturat (kockat)”, vazhdoi ajo.

“Është e paqartë pse normat janë në rritje, por disa faktorë të mundshëm mund të jenë shkalla në rritje e obezitetit, sindroma metabolike dhe faktorët e lidhur me dietën,” tha ajo.

25-30% më pak rrezik për gurët në veshka me frenuesit e barnave SGLT2

Për këtë studim, Dr. Paik dhe ekipi i saj analizuan të dhënat nga më shumë se 716,000 të rritur me diabet të tipit 2, të cilët kishin filluar të merrnin ose një frenues SGLT2 ose dy klasa të tjera të ilaçeve për diabetin – agonistët e receptorit peptid-1 të ngjashëm me glukagonin (receptori GLP1) dhe inhibitorët e dipeptidil peptidazës-4 (DPP4).

Pas analizave, shkencëtarët zbuluan se njerëzit që filluan të merrnin frenuesit SGLT2 kishin një rrezik 31% më të ulët të zhvillimit të gurëve në veshka krahasuar me ata që merrnin agonistë të receptorit GLP1 dhe një rrezik 25% më të ulët se njerëzit që merrnin frenues DPP4.

Studiuesit raportojnë se gjetjet ishin të qëndrueshme në të gjitha rastet e gjinisë, racës/etnicitetin, historinë e sëmundjes kronike të veshkave dhe obezitetin.

“Ndërsa ne kemi gjetur një rrezik më të ulët të gurëve në veshka në studimin tonë, ne nuk e kuptojmë plotësisht se si ata ulin rrezikun,” tha Dr. Paik. “Ne do të vazhdojmë të hetojmë rolin e këtyre klasave më të reja të barnave dhe rezultatet shëndetësore”.

/Shqip.com