Kulturë Kino

Avokati tregon se si regjisori i famshëm vendosi t’i jap fund jetës: Ishte vdekje e asistuar

Jean-Luc Godard, regjisori francezo-zviceran

Jean-Luc Godard, regjisori francezo-zviceran që revolucionarizoi kinemanë e pasluftës në Evropë, vdiq duke ndihmuar në vdekje, ka konfirmuar avokati i tij.

Raporti mjekësor për vdekjen e drejtorit 91-vjeçar thoshte se ai kishte zgjedhur t’i jepte fund jetës. 

Ai “i drejtohej ndihmës juridike në Zvicër për një largim vullnetar” sepse ishte “i goditur me ‘sëmundje të shumta paaftësie'”, tha për AFP këshilli ligjor i Godard, Patrick Jeanneret.

Regjisori me ndikim u tha nga familja e tij se kishte vdekur “në mënyrë paqësore në shtëpi” me gruan e tij, regjisoren zvicerane, Annie-Marie Miéville.

Godard, i cili lindi në Paris në vitin 1930 në një familje franko-zviceriane, kishte jetuar si një i vetmuar virtual në fshatin zviceran të Rolle për dekada.

Gazeta franceze Libération citoi një burim të paidentifikuar pranë familjes, i cili tha: “Ai nuk ishte i sëmurë, ai thjesht ishte i rraskapitur. Kështu ai kishte marrë vendimin për t’i dhënë fund. Ishte vendimi i tij dhe ishte e rëndësishme për të që të dihej”.

Praktika e vdekjes së asistuar – të ndihmosh dikë të marrë jetën me kërkesën e tyre – rregullohet në Zvicër dhe lejohet nëse i ofrohet pa një motiv egoist një personi me aftësi vendimmarrëse për t’i dhënë fund vuajtjes së tij.

Libération citoi paraqitjen e Godardit në vitin 2014 në televizionin zviceran në festivalin e atij viti në Kanë, kur ishte pyetur mendimi i tij për vdekjen. Ai tha se nuk e parashikonte dëshirën për të vazhduar jetën me çdo kusht. 

“Nëse jam shumë i sëmurë, nuk kam ndonjë dëshirë të më hipin në një karrocë dore… aspak,” tha ai. I pyetur nëse mund të imagjinonte të përdorte vdekjen e asistuar, ai tha: “po”, por shtoi “për momentin”, duke thënë se zgjedhja ishte “ende shumë e vështirë”.

Në Francë ligji i lejon mjekët të mbajnë pacientët me sëmundje terminale të qetësuar deri në vdekje, por nuk lejojnë vdekjen e asistuar./SHQIP.com

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.61
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.76
Sot : 30/09/2022