Lajme

Arsyetimi i Gjykatës Speciale të Hagës për dënimin e Salih Mustafës

Më 16 dhjetor të vitit të kaluar, Dhomat e Specializuara të Gjykatës Speciale, e dënuan me 26 vet burg nën akuzat për krime lufte, Salih Mustafën, i njohur me nofkën e luftës “Cali”.

Mustafa u gjet fajtor për tri nga katër pikat e akuzës me të cilën e ngarkonte Prokuroria – torturë si krim lufte, ndalim arbitrar dhe vrasje e paligjshme, ndërsa u shpall i pafajshëm për trajtim mizor.

Këto krime sipas Gjykatës janë kryer në kompleksin e ndalimit në Zllash në prill të vitit 1999.

Lidhur me këtë vendim i cili është edhe i pari i Gjykatës Speciale për akuzat për krime lufte, është publikuar arsyetimi i plotë mbi dënimin.

Gjykata ka konstatuar se KPRSFJ-ja ishte ligji përkatës i zbatueshëm në Kosovë në kohën e kryerjes së krimeve në shqyrtim.“Paneli interpreton formulimin “do të marrë parasysh” në nenin 44(2) të Ligji pasi kërkon që Paneli të marrë parasysh në caktimin e dënimit, dënimet e parapara për krimet sipas ligjit në fuqi në Kosovë në kohën e kryerjes së krimeve në shqyrtim dhe në veçanti, çdo të mëvonshme dënim më të butë.

Megjithatë, Paneli nuk është i detyruar nga konsiderata të tilla, në kundërshtim me atë që pohon mbrojtja. Në lidhje me këtë, Paneli konstaton se KPRSFJ-ja ishte ligji përkatës i zbatueshëm në Kosovë në kohën e kryerjes së krimeve në shqyrtim”- thuhet në aktgjykim e publikuar në webfaqen e tyre.

Paneli ka theksuar se të paktën gjashtë persona u privuan nga liria nga Mustafa dhe vartësit e tij të BIA-s ndërmjet tyre afërsisht 1 prill 1999 dhe më ose rreth 19 prill 1999 në Zllash.

Sipas Gjykatës, të arrestuarit në Zllash u mbajtën në kushte çnjerëzore dhe degraduese të paraburgimit dhe janë sulmuar në mënyrë rutinore psikologjikisht dhe fizikisht.

“Ata mbaheshin në hambarë të përshtatshëm vetëm për kafshë; atyre nuk u siguruan asnjë shtrat dhe bërë për të fjetur në koritë të kafshëve ose në tokë – në pellgje uji, me bagëti jashtëqitjet e shtrira përreth; ata u mbajtën në errësirë; nuk u siguruan sasi të mjaftueshme të ushqimit dhe ujit; nuk u lejohej të laheshin ose ndërrojnë rrobat e tyre; atyre iu dha vetëm akses i kufizuar në një tualet, duke i detyruar ata ta bëjnë këtë – lehtësohen brenda hambarit, përballë njëri-tjetrit; atyre iu mohua mjekimi kujdes; dhe ata janë penguar të ndërveprojnë dhe të bisedojnë me njëri-tjetrin, nën kërcënim e vdekjes…”- theksohet në aktgjyim.

Arsyetimin e plotë të Dhomave të Specializuara të Gjykatës Speciale mund ta lexoni në linkun e mëposhtëm.

Versioni publik i redaktuar i vendimit gjyqësor ndaj Salih Mustafës.

/Shqip.com