Teknologji Shkencë

Algoritmi identifikon 8 sinjale që mund të kenë ardhur nga alienët

Radio teleskop në perëndim të diellit
Radio teleskop në perëndim të diellit

Shkencëtari i njohur, Peter Ma, ka aplikuar mësimin e makinerive dhe inteligjencën artificiale në të dhënat e mbledhura nga Instituti i Kërkimit për Inteligjencën Jashtëtokësore (SETI).

Bazuar në rezultatet fillestare, ka një shans të vogël që metoda e re mund të ketë zbuluar “teknofirma” jo të bazuara në Tokë. Kjo do të thotë se kishte arritur qëllimin e SETI-t për të gjetur shenja të inteligjencës jashtëtokësore.

Algoritmi gjen 8 sinjale premtuese që mund të jenë me origjinë aliene

SETI u themelua në vitin 1984 për të skanuar qiejt për sinjale radio që mund të vijnë nga teknologjia e zhvilluar nga qytetërimet inteligjente aliene. Kërkimi i deritanishëm ka dalë me duar bosh, megjithëse ka një shans të vogël që mund të kemi parë një përparim.

Në një punim të ri të botuar në revistën Nature Astronomy, shkencëtari Ma përshkruan se si ai trajnoi një algoritëm të mësimit të makinës mbi 480 orë të dhëna teleskopi nga 820 yje të mbledhura në vitin 2016. Algoritmi identifikoi tetë sinjale me interes që algoritmet e mëparshme nuk kishin arritur t’i zbulonin.

Tutje, sipas tij, një studente universitare në Universitetin e Torontos, i tha VICE në një intervistë se metoda e tyre i largon plotësisht njerëzit nga ekuacioni, ndryshe nga algoritmet e mëparshme të mësimit të makinerive të aplikuara në të dhënat SETI.

“Kjo punë mbështetet tërësisht vetëm në rrjetin nervor pa asnjë algoritëm tradicional që e mbështet atë dhe prodhoi rezultate që algoritmet tradicionale nuk i kapën”, shpjegoi Ma për VICE.

Pse algoritmi i veçoi ato 8 sinjale?

Rezultati i eksperimentit të Ma dhe kolegëve është se ne tani kemi tetë sinjale që mund të kenë origjinën nga specie të avancuara jashtëtokësore. Algoritmi i Ma identifikoi në mënyrë specifike shenjat që “janë sinjale me brez të ngushtë, doppler që rrjedhin nga një burim jashtëtokësor”.

Siç thekson deklarata për shtyp e Institutit SETI, “sinjalet e shkaktuara nga fenomenet natyrore priren të jenë me brez të gjerë”. Në të kundërt, ato të marra nga algoritmi “ishin brez të ngushtë, që do të thotë se kishin gjerësi të ngushtë spektrale, në rendin e vetëm disa Hz”. Sinjalet shfaqën gjithashtu një numër karakteristikash që sugjerojnë se ato nuk shkaktohen nga ndërhyrja e bazuar në Tokë, siç është fakti se ata kishin shkallë lëvizjeje jo zero.

Mësimi i makinerisë mund të thyejë kodin SETI

Në thelb, algoritmi i Ma dhe kolegëve filtron ndërhyrjet e bazuara në Tokë duke identifikuar gjithashtu sinjale me karakteristika specifike që mund të nënkuptojnë se ato përdoren për komunikim ose aplikacione të tjera teknologjike.

Shkencëtarët po përdorin gjithnjë e më shumë mësimin e makinerive dhe inteligjencën artificiale për të shoshitur sasi të mëdha të të dhënave kozmike që përndryshe mund t’u duhen njerëzve vite për t’i hetuar. Mësimi i makinerisë është një nëngrup i AI që përdor të dhënat për të përmirësuar parametrat e kërkimit dhe për të përmirësuar aftësitë e saj.

Ma zgjodhi të përdorë një rrjet nervor të mësimit të makinerive sepse kjo lejon përshtatshmëri që nuk ofrohet nga algoritmet më tradicionale të inteligjencës artificiale. “Çështja është se natyra e një sinjali ET nuk dihet plotësisht”, i tha ai VICE, “prandaj qasja jonë e propozuar është thjesht ta mësojmë atë”.

Megjithëse, algoritmi i Ma dhe kolegëve të tij përcaktoi tetë sinjale unike, nuk ka asnjë garanci që këto sinjale të kenë origjinën në të vërtetë nga qytetërimet aliene. Hapi tjetër është që studiuesit të hetojnë sinjalet në mënyrë më të detajuar dhe të përcaktojnë nëse ia vlen të kryhen vëzhgime vijuese në rajonet e hapësirës nga e kanë origjinën sinjalet misterioze.

/Shqip.com