Teknologji

A po shqyrton Instagram verifikimin me pagesë?

Instagram
Instagram

Referencat e reja në kodin e Instagram sugjerojnë se kompania mund të zhvillojë një veçori verifikimi me pagesë pas prezantimit të një sistemi të ngjashëm në Twitter nën Elon Musk. Referenca e fragmenteve të kodit të zbuluara së fundi i referohet në mënyrë eksplicite një “distinktiv blu me pagesë” dhe një produkti të ri abonimi, ka zbuluar një zhvillues. E njëjta referencë shfaqet edhe në versionin më të fundit të aplikacionit Facebook, duke treguar se verifikimi me pagesë mund të ofrohet në platformat e Meta nëse produkti vazhdon të zhvillohet.

Zbulimi u bë nga zhvilluesi dhe inxhinieri i kundërt Alessandro Paluzzi, i cili më parë ka vërejtur një sërë veçorish të reja në Instagram përpara se të lansoheshin, duke përfshirë mjetin e planifikimit brenda aplikacionit që u lansua në nëntor dhe veçoritë më të reja të ndarjes së kodit QR. Ai gjithashtu ka vërejtur rregullisht prototipe të tjera të brendshme, si Sfidat e sinqerta të Instagramit dhe veçoritë në zhvillim me Twitter.

Në mënyrë tipike, Instagram konfirmon testet ose prototipet e tij më të vogla kur zbulohen, por në rastin e opsionit të verifikimit me pagesë, kompania zgjodhi të mos komentojë.

Megjithatë, duke pasur parasysh rekordin e Paluzzi-t, ia vlen të paktën të spekulohet pse Instagram mund të peshojë një vendim rreth verifikimit me pagesë.

Në mënyrë të veçantë, Paluzzi ndau me TechCrunch pamjet e ekranit në kodin e aplikacionit që përfshinin rreshta që referojnë “IG_NME_PAID_BLUE_BADGE_IDV” dhe “FB_NME_PAID_BLUE_BADGE_IDV”. Ai sugjeroi që, duke pasur parasysh kontekstin, “IDV” mund të nënkuptojë verifikimin e identitetit – pasi ky është gjithashtu një kuptim i njohur për akronimin.

Kreditë e imazhit: pamjet e ekranit të kodit nga Alessandro Paluzzi

Përveç kësaj, zhvilluesi na tha se kishte gjetur referenca të tjera për një lloj të ri produkti abonimi që nuk kishte qenë atje më parë. Të njëjtat referenca ishin gjithashtu në një nga versionet më të fundit të aplikacionit Facebook, vuri në dukje ai.

Megjithatë, Paluzzi paralajmëroi se nuk ka asgjë ende të dukshme në vetë aplikacionin përtej këtyre referencave të kodit të vogël, kështu që ne mund të spekulojmë vetëm për këto gjetje për momentin.

Gjithsesi, janë spekulime argëtuese, veçanërisht duke marrë parasysh mjerimin që është sistemi i sotëm i verifikimit në Instagram.

Objekti i ankesave të shumta ndër vite, sistemi i verifikimit të Instagramit është i mpirë, i ndërlikuar dhe në dukje i rastësishëm, për shkak të mbështetjes së tij te automatizimi. Megjithëse, Instagram në vitin 2018 filloi t’i lejojë përdoruesit të kërkojnë verifikim, vetë sistemi i përgjithshëm nuk ka ndryshuar shumë, pavarësisht premtimit të kreut të Instagramit Adam Mosseri se verifikimi i llogarisë do të ishte një fokus përmirësimi në vitin 2020.

Aktualisht, distinktivi i lakmuar blu u jepet ende vetëm individëve të profilit të lartë, të famshëm dhe markave apo subjekteve globale. Por përdoruesit e përditshëm dhe krijuesit më të vegjël kanë kërkuar prej kohësh njohje të ngjashme. Kjo ka çuar në një treg hije shumëmilionësh për verifikim, ku njerëzit paguajnë mijëra dollarë për distinktivët blu përmes mjeteve të kanaleve të pasme. Vitin e kaluar, në fakt, një hetim i ProPublica zbuloi një nga skemat më të mëdha të verifikimit në Instagram deri më sot, e cila rezultoi që Meta të hiqte distinktivët e fituar në mënyrë të paligjshme nga qindra llogari. Me fjalë të tjera, ekziston qartë kërkesa për verifikim me pagesë.

Kjo është diçka që Elon Musk beson gjithashtu, pasi ai shpejt e bëri verifikimin me pagesë një pikë kyçe të shitjes për abonimin e rinovuar të Twitter në Twitter. Fatkeqësisht, zbatimi i Twitter nuk ishte i menduar mirë, duke çuar në imitim të gjerë në rrjet pasi përdoruesit ndryshuan emrat dhe fotot e tyre të profilit në individë ose marka të njohura, gjë që më pas shkaktoi dëme serioze. Twitter-it iu desh të ndalonte pothuajse menjëherë verifikimin dhe riorganizimin me pagesë, duke rihapur përfundimisht me distinktivë ari për bizneset dhe hapa shtesë verifikimi.

Megjithëse, përpjekjet fillestare të Twitter për të fituar para nga verifikimi ishin kaotike, kjo nuk do të thotë se vetë ideja nuk ka vlerë. Plus, përparimet në AI mund të ndihmojnë në përmirësimin e procesit të verifikimit. Tashmë, Instagram përdor AI në pjesë të tjera të aplikacionit të tij – si gjetja e llogarive që u përkasin fëmijëve që kanë gënjyer për moshën e tyre, si dhe rekomandimet për përmbajtjen.

Për më tepër, Twitter nuk është i vetmi aplikacion social kryesor që teston kërkesën e konsumatorëve për abonime me pagesë. Snapchat gjithashtu kujdeset për përdoruesit e tij të fuqishëm me një abonim Snapchat+ që ofron një listë të përfitimeve dhe veçorive shtesë. Gjatë thirrjes së fitimeve të kësaj jave, kompania njoftoi se kishte rritur Snapchat+ në mbi 2 milionë abonentë në pak më shumë se gjysmë viti.

Nëse do të zgjidhte, Instagram mund të ofrojë një pako abonimi për përdoruesit e tij të fuqishëm, i cili mund të përfshijë një distinktiv blu me pagesë dhe veçori të tjera. Ndërsa, nuk është e qartë në atë kohë se çfarë ka në punë, do të ishte interesante të shihej një produkt i tillë të realizohej.

/Shqip.com