Teknologji Auto

A mund të sulmohen makinat moderne nga një haker?

Hulumtimi i fundit tregon dobësi të mëdha, të cilat hakerat e aftë, mund t’i shfrytëzojnë për operacione me qëllim të keq.

Hakeri amerikan Sam Curry dhe ekipi i tij kryen kërkime të gjera në disa prej modeleve të makinave dhe sigurinë e sistemeve të tyre softuerike.

Gjatë hulumtimit të tij, Curry zbuloi shumë të meta sigurie në softuerin e markave të tilla si BMW, Mercedes, Toyota dhe Kia.

Kur bëhej fjalë për prodhues si Mercedes, BMW dhe Ferrari, Curry ishte në gjendje të rishikonte dhe modifikonte porositë e pronarëve dhe punonjësve të kompanisë.

Megjithatë, për markat si Kia, Honda, Nissan dhe Hyundai, gjeti edhe më shumë të meta. Në makinat e këtyre markave, ai mundi të zhbllokonte makinat, të ndizte motorin, të ndalonte motorin, të lokalizonte automjetin, të ndizte dritat dhe shumë më tepër duke përdorur hakimin.

Në makinat Kia, ai mund të hynte edhe nga distanca në kamerën 360 gradë.

Në Land Rover, Jaguar, Ford dhe Toyota, Currie dhe ekipi i tij ishin në gjendje të kishin qasje në informacionin personal të pronarëve të makinave, madje edhe adresën e shtëpisë së tyre në disa raste.

/Shqip.com