Art Jetese

A lehtësojnë dhimbjet produktet e kanabisit, tregojnë studimet

Produktet e kanabisit nuk duket se lehtësojnë dhimbjen, sipas një studimi të madh amerikan.

Gjatë dekadës së fundit ka pasur një numër të madh të shitjeve të vajrave, spërkatjeve dhe pomadave që përmbajnë kanabidiol (CBD) – një nga përbërësit kryesorë aktivë në kanabis, por që nuk prodhon sasi ‘të lartat’ që lidhen me drogën e klasit B.

Shumë reklama për produktet CBD nënkuptojnë përfitime shëndetësore, duke përfshirë lehtësimin e dhimbjeve, edhe pse pothuajse të gjitha klasifikohen si suplemente ushqimore, prodhuesit janë të ndaluar të bëjnë pretendime të qarta. Por studiuesit, në një studim të mbështetur nga qeveria amerikane, tani kanë gjetur pak prova që ndihmojnë në këtë drejtim.

Profesor Marian McDonagh, i Universitetit të Shëndetit dhe Shkencës në Oregon , tha: ‘Me kaq shumë zhurmë rreth produkteve të lidhura me kanabisin dhe disponueshmërinë e lehtë të marihuanës në shumë shtete [SHBA], konsumatorët mund të supozojnë do të kishte më shumë dëshmi për përfitimet dhe efektet anësore. Fatkeqësisht, ka shumë pak kërkime të vlefshme shkencërisht për shumicën e këtyre produkteve.

Studiuesit zbuluan se produktet shumë të larta në tetrahidrokanabinol (THC) – përbërësi psikoaktiv në kanabis duket se ndihmon në dhimbjen kronike, të paktën në afat të shkurtër, megjithëse pacientët i përdornin ato shpesh vuanin përgjumje dhe nauze.

Sidoqoftë, produktet CBD të shitura në dyqanet e Mbretërisë së Bashkuar, me ligj, mund të përmbajnë jo më shumë se 1 mg kanabinoidë të kontrolluar ligjërisht, si THC. Për një shishe 30 g vaj CBD, kjo është e barabartë me rreth 0.003 për qind THC.

Dr Amir Englund, i Institutit të Psikologjisë, Psikiatrisë dhe Neuroshkencës në King’s College në Londër, tha: “Ka pothuajse një mungesë të plotë të studimeve të dizajnuara mirë” të produkteve të kanabisit për lehtësimin e dhimbjes.