Lajme

A iu vendosi Kurti ndonjë kusht ndërkombëtarëve në takimin e fundit?

Gazetari i medias Frankfurter Allgemeine Zeitunge, Michael Martens, ka folur lidhur me vizitën e pesë ndërkombëtareve në Kosovë dhe Serbi.

Përmes një varg postimesh në Twitter, Martens ka thënë se kryeministri i Kosovës iu vuri një kusht pesë ndërkombëtarëve.

“Të premten e kaluar, një delegacion i rangut të lartë të SHBA dhe Evropës vizitoi Prishtinën dhe Beogradin. Ai përbëhej nga këshilltarët e politikës së jashtme të Emmanuel Macron, Olaf Scholz, kryeministri italian plus përfaqësuesit e posaçëm të BE dhe SHBA për rajonin”, shkroi Martens. Në këtë vizitë të dytë, bisedimet me kryeministrin e Kosovës Kurti dhe presidentin serb Vuçiç zgjati më shumë se dy orë secila dhe u rrotullua rreth një pyetjeje bazë: A janë Serbia dhe Kosova gati të pranojnë propozimin perëndimor si një bazë për një zgjidhje? Thuhet se Kryeministri i Kosovës Kurti vuri një kusht: Që të pranojë propozimin perëndimor për një zgjidhje, ai ka nevojë për një garanci se 5 shtetet e BE-së që nuk e kanë njohur ende Kosovën do ta bëjnë këtë. Kurti dyshohet se kërkoi që kjo të përfshihet në propozim”, shkroi Martens.

Gazetari i F.A.Z thotë se kjo është një kërkesë e cila nuk mund të përmbushët nga Bashkimi Evropian dhe Franca e Gjermania.

Kjo është padyshim një kërkesë që as BE, as Gjermania apo Franca nuk mund ta përmbushin, pasi nuk mund të flasin (e aq më pak të japin garanci) në emër të Spanjës, Rumanisë, Greqisë, Sllovakisë dhe Qipros. Të gjitha këto vende kanë arsyet e tyre të brendshme për të mos e njohur Kosovën”.

Krahas kësaj, potencohet se perëndimi po përpiqet ta prezantoj Kurtin si një ‘egomaniak kokëfortë’.

“Duket se Perëndimi përpiqet ta inkuadroj Kurtin si një egomaniak kokëfortë që nuk e kap potencialin e ofertës perëndimore. Por kur sheh 10 vitet e fundit të politikës ballkanike të BE-së, hezitimi i Kurtit (dhe i presidentit serb Vuçiç) për t’u besuar premtimeve perëndimore është i kuptueshëm. Në thelb, ai të dërguarit perëndimorë vijnë në Prishtinë dhe Beograd si shitës me duar bosh. Ose më mirë: ashtu si shitësit që përpiqen të shesin një produkt që është pa aksione. Nuk habitemi që klientët e tyre të mundshëm janë dyshues”.

Megjithatë, thuhet se premtimi më i madh i perëndimit për rajonin ishte anëtarësimi në BE.

“Premtimi i madh i Perëndimit në rajon që nga vitet 1990 ishte anëtarësimi në Bashkimin Evropian. Por që nga 2013 nuk është pranuar asnjë anëtar i ri dhe tradhëtia e Maqedonisë së Veriut ka lënë një shenjë të qëndrueshme në reputacionin e Bashkimit në rajon. (Për ata që nuk ndjekin nga afër rajonin: Maqedonia madje ndryshoi emrin e saj shtetëror me qëllim që të bëjë përparim në rrugën për në BE. Megjithatë, ajo u bllokua nga Bullgaria gjithsesi. Dhe dikush gjithmonë bllokon. Premtimi europian ka humbur apelin e tij. Nuk është më bindëse)”.

Martens thotë se Kosova nuk duhet të pres trajtim më të mirë drejt rrugës së saj në BE kur nuk merr ndihmë vendimtare për anëtarësim në Këshillin e Evropës.

“Kurti dhe Vuçiç sigurisht e dinë këtë. Atëherë, pse duhet të rrezikojnë kapitalin politik? Për një biletë për në Neverland? Kosova as që po merr ndihmë vendimtare perëndimore në përpjekjen e saj për t’u bashkuar me Këshillin e Evropës. Pse duhet të presë trajtim më të mirë në rrugën e saj për në BE? Disa thonë se lufta e Rusisë ndryshoi gjithçka. (“Zeitenwende”). Le të presim dhe të shohim. Deri tani kjo është kryesisht retorikë. Një problem duket të jetë se negociatorët perëndimorë e mbivlerësojnë tërheqjen e “perspektivës evropiane”.

Gazetari i F.A.Z potencoi se problem i vertetë është se BE nuk ka asgjë për të ofruar. Ndërsa, për refuzimin e Asociacionit të Komunave me Shumicë Serbe, Martens thotë se nuk i shkon Kurtit për shtati.

“Përderisa Perëndimi e identifikon Kurtin si problemin e vërtetë (edhe pse problemi kryesor është se BE-ja nuk ka asgjë për të ofruar), gjendja për Vuçiçin është më e lehtë. Ai mund të pretendojë se Kurti duhet fajësuar për mungesën e një zgjidhjeje, ndërsa në thelb është dakord me propozimin perëndimor. Natyrisht, fakti që Kurti gjen të gjitha llojet e justifikimeve të çala për të mos lejuar Asociacionin e Komunave me Shumicë Serbe nuk i shkon për shtat një udhëheqësi të vërtetë. Petrit Selimi ka thënë se çfarë duhet thënë në këtë”

Krahas kësaj, gazetari ka një propozim.

Kështu që përsëri, merrni avokatë, merrni ekspertë të mëdhenj vendas dhe ndërkombëtarë dhe bëni një statut siç e përshkruajnë Gjykata Kushtetuese, kështu që statuti mund të ndjekë letrën & frymën e kushtetutës. Për këtë është udhëheqja. Marrja e hapave, angazhimi i aleatëve, mbajtja e sigurisë dhe integrimi për Kosovës.

Tutje thuhet se nëse Kurti bën atë që është e drejtë dhe respekton Gjykatën Kushtetuese, mund të kontribuoj në zgjedhje të qëndrueshme për sa kohë që nuk ka asnjë koncept mbizotërues evropian për Kosovën dhe Serbinë.

/Shqip.com