Art Jetese

A e dini se makaronat nuk e shtojnë peshën trupore!

Sipas hulumtimeve të reja, konsumimi i rregullt i makaronave nuk çon në shtim në peshë. 

Në fakt, mund të jetë pjesë integrale e një diete të shëndetshme dhe të ndihmojë në humbjen e peshës.

“Makaronat janë një karbohidrat bazë në shumë kultura, por ato janë të lidhura me peshën e tepërt për shkak të pozicionit të tyre si një karbohidrat i rafinuar,” shkruajtën nutricionistët Lisa Sanders dhe Joan Slavin në studim.

Ata analizuan 38 studime të publikuara që shikonin marrjen e makaronave dhe peshën trupore tek të rriturit dhe fëmijët dhe zbuluan se dietat e makaronave në përgjithësi nuk ishin të lidhura me shanset për të qenë mbipeshë ose obezë ose të ndërlidhura anasjelltas. 

Me fjalë të tjera, ata nuk gjetën asnjë lidhje midis sasisë së makaronave të konsumuar nga njerëzit dhe shanset e tyre për të qenë mbipeshë.

Në fakt, një nga studimet që ata hetuan madje tregoi se makaronat mund të përfshihen në një dietë të shëndetshme dhe nuk kontribuojnë në shtimin e peshës, madje pengojnë humbjen e peshës, shkruan dietologët.

Studiuesit analizuan të dhënat vetëm për makaronat e bardhë. 

Hulumtimi i Lizës dhe Joanës duket se tregon se makaronat janë grumbulluar padrejtësisht në të njëjtin grup ushqimesh si buka e bardhë, orizi dhe patatet. 

Mënyra se si përgatitni dhe shërbeni makaronat mund të ketë më shumë ndikim në peshë, sipas nutricionistëve.

Ju duhet të gatuani makarona “al dente” pasi kjo ruan një pjesë të niseshtës rezistente në makaronat e paziera, e cila është më e vështirë për t’u shpërbërë në glukozë në sistemin e tretjes dhe për këtë arsye ka më pak gjasa të ndikojë në nivelin e sheqerit në gjak.

/Shqip.com