Kulturë

2 Prilli, Dita Ndërkombëtare e Librit për Fëmijë

Dita Ndërkombëtare e Librit për Fëmijë
Dita Ndërkombëtare e Librit për Fëmijë

Që nga viti 1967, 2 Prilli kremtohet si Dita Ndërkombëtare e Librit për Fëmijë, për të frymëzuar dashurinë për leximin dhe për të tërhequr vëmendjen te librat për fëmijë.

Data 2 prill është zgjedhur në nder të shkrimtarit danez Hans Kristian Andersen, përrallat e të cilit kanë shoqëruar fëmijët prej disa shekujsh tashmë.

Dita Ndërkombëtare e Librit për Fëmijë sjell ndërgjegjësimin për leximin dhe se sa thelbësor është ai në formimin e mendjeve të të rinjve. Librat u japin fëmijëve një ndjenjë ikjeje nga realitetet e tyre të zakonshme ose rrethanat e tyre të vështira dhe i lejojnë ata të zbulojnë histori, në një gjuhë që kuptojnë.

Dita Ndërkombëtare e Librit për Fëmijë sponsorizohet nga Bordi Ndërkombëtar i Librave për të Rinjtë, e cila është një organizatë jofitimprurëse me bazë në Mbretërinë e Bashkuar. Konkurset e shkrimit, shpalljet për çmime librash dhe ngjarjet me autorë të letërsisë për fëmijë janë ndër aktivitetet që zhvillohen çdo vit.

/Shqip.com