Art Jetese

Shenjat e hershme të artritit për të cilat duhet të kujdeseni

Artriti reumatoid është një sëmundje autoimune që shfaqet kur sistemi imunitar i dikujt gabimisht sulmon indet e shëndetshme, duke prekur nyje të shumta dhe shëndetin e përgjithshëm.

Kjo është arsyeja pse ai njihet edhe si një çrregullim inflamator kronik, i cili mund të dëmtojë një sërë organesh duke përfshirë lëkurën, sytë, mushkëritë, zemrën dhe enët e gjakut.

Sistemi ynë imunitar zakonisht është i programuar për të na mbrojtur nga patogjenët e huaj, si bakteret dhe viruset, shkruan Living.

Me një gjendje autoimune dhe inflamatore si artriti reumatoid, sistemi imunitar nuk arrin të identifikojë qelizat e shëndetshme trupore për atë që janë dhe i ngatërron ato me trupa të huaj, duke lëshuar kështu kimikate inflamatore që sulmojnë ato qeliza dhe inde të shëndetshme.

Në artritin reumatoid, sistemi juaj imunitar sulmon sinoviumin, indin që mbështillet rreth një nyjeje që prodhon një lëng që ndihmon nyjet të funksionojnë pa probleme. Kjo çon në inflamacion, duke shkaktuar ndjeshmëri, dhimbje dhe ënjtje, duke e bërë të vështirë lëvizjen.

Inflamacion i kyçeve, dhimbje dhe ngurtësi

Artriti reumatoid thuhet se sulmon rreshtimin e nyjeve, gjë që shkakton dhimbje dhe ënjtje që gradualisht çon në erozion të kockave dhe deformim të kyçeve. Në fazat e hershme të RA, njerëzit mund të mos përjetojnë ndonjë skuqje ose ënjtje, por mund të vuajnë nga dhimbja dhe ndjeshmëria.

Disa nga simptomat që duhen përmendur janë si më poshtë: dhimbje, ndjeshmëri, ënjtje ose ngurtësi të kyçeve që zgjat për gjashtë javë ose më shumë.

Për më tepër, temperatura e ulët është gjithashtu një nga simptomat e rralla të RA. Kjo ndodh kur trupi shkakton inflamacion të rëndë të kyçeve.

Si pasojë e dhimbjes, lodhjes dhe temperaturës, njeriu mund të humbasë edhe oreksin, duke çuar në humbje peshe. Në të tilla raste duhet të flisni me mjekun tuaj dhe të kontrolloheni dhe trajtoheni menjëherë.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.60
  • Benzine: 1.33
  • Gas: 0.76
Sot : 28/09/2022