Art Jetese

Zbulohet trajtimi i ri kundër rënies së flokëve

Alopecia është një sëmundje autoimune që shkakton rënie të flokëve në copa dhe prek njerëzit e të gjitha moshave, përfshirë fëmijët.

Për shumicën e pacientëve, nuk ka një trajtim efektiv, gjë që ka bërë që studiuesit nga Instituti i Teknologjisë në Massachusetts, Brigham and Women’s Hospital dhe Shkolla Mjekësore e Harvardit të përpiqen të gjejnë një kurë të re për këtë problem shëndetësor.

Alopecia mund të trajtohet me një ilaç inovativ

Një ekip shkencor ka formuluar një trajtim të ri që mund të ndryshojë rënien e flokëve të shkaktuar nga kjo sëmundje autoimune.

Studiuesit kanë zhvilluar një copëz me mikrogjilpërë që mund të aplikohet pa dhimbje në lëkurën e kokës dhe të çlirojë ilaçe që ndihmojnë në balancimin e përgjigjes imune në vendin e rënies së flokëve, duke ndaluar sulmin autoimun.

Në një studim të kryer te minjtë, studiuesit zbuluan se ky trajtim lejoi që flokët të rriteshin përsëri dhe të reduktonin në mënyrë dramatike inflamacionin në vendin e trajtimit, duke shmangur efektet e sistemit imunitar diku tjetër në trup.

Shkencëtarët vërejnë se kjo strategji mund të përshtatet edhe për të trajtuar sëmundje të tjera autoimune të lëkurës, si vitiligo, dermatiti dhe psoriasis.

“Në vend që të shtypim sistemin imunitar, ne tani fokusohemi në rregullimin e tij pikërisht në pikën e takimit me antigjenin për të krijuar tolerancë imune”, thotë Natalie Arci, studiuese kryesore nga Instituti i Mjekësisë në Institutin e Teknologjisë në Massachusetts.

Trajtimi i ri u krijua në bashkëpunim mes dy laboratorëve, të cilët po hulumtonin mënyra të reja për të shpërndarë barnat direkt në lëkurë për të trajtuar sëmundjet e lëkurës.

Së bashku, ata krijuan një copë toke me një mikrogjilpërë për të shpërndarë ilaçet në lëkurë.

Në vitin 2021, shkencëtarët raportuan se një copëz e tillë mund të përdoret për të parandaluar refuzimin pas transplanteve të lëkurës.

Në studimin e ri, ata filluan të aplikojnë këtë qasje për sëmundjet autoimune të lëkurës.

Një potencial i madh shihet në përdorimin e arnave me mikrogjilpëra për të riprogramuar sistemin imunitar në nivel lokal, thonë studiuesit.

Njollat ​​e mikrogjilpërave të përdorura në këtë studim janë bërë nga acidi hialuronik, i lidhur me polietilen glikol (PEG), të cilat janë biokompatibile dhe përdoren zakonisht në aplikime mjekësore.

Me këtë metodë të shpërndarjes, ilaçet mund të kalojnë përmes shtresës së jashtme të fortë të epidermës, e cila nuk mund të depërtohet nga kremrat që aplikohen në lëkurë.

Formulimi i polimerit i lejoi studiuesit të krijonin gjilpëra shumë të qëndrueshme të afta për të depërtuar në mënyrë efektive në lëkurë.

Për më tepër, ato ofrojnë fleksibilitet për të përfshirë çdo ilaç të dëshiruar në to.

Për këtë studim, studiuesit ngarkuan arna me një kombinim të citokinave IL-2 dhe CCL-22. Së bashku, këto molekula imune ndihmojnë në rekrutimin e qelizave T rregullatore, të cilat shumohen dhe ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit.

Këto qeliza gjithashtu ndihmojnë sistemin imunitar të mësojë të kuptojë se gjëndrat e flokëve nuk janë trupa të huaj ose antigjenë, kështu që ndalon së sulmuari ato.

/Shqip.com