Kulturë

Zbulohen mbetje të një pallati antik në Turqi

Arkeologët zbuluan mbetjet e një pallati antik që mund t’i përkiste nipit të Genghis Khanit, Hulagu Khan, në rrethin Çaldiran të provincës Van të Turqisë lindore.

Gërmimet në vend janë duke vazhduar aktualisht.

Ndërsa pallati në fjalë nuk është identifikuar përfundimisht si një rezidencë e humbur e Khanit, ekipi i gërmimit, i udhëhequr nga Departamenti i Arkeologjisë Turko-Islamike të Universitetit të Izmir Katip Çelebi, zbuloi copa qeramike me xham trengjyrësh dhe qeramikë, tulla, porcela, dhe pllaka çati me xham, raporton Artnews.

Një arkeologe e Akademisë së Shkencave Mongole që punon në gërmim, tha se “simbolet e ngjashme me ‘s’ në pllakat në fund të çatisë”, janë “një nga fuqitë”, apo simbolet e khanëve mongolë.”

Ndërkohë, të dhënat historike nga vitet 1260 detajojnë ndërtimin e pallatit veror të Hulagu Khan në Çaldiran, por nuk specifikojnë një vendndodhje të saktë. Mendohet se pallati i zbuluar mund të jetë kjo rezidencë e munguar.

Bazuar në kombinimin e artefakteve të gjetura dhe të dhënave historike, studiuesit që punojnë nën Drejtorinë e Përgjithshme të Trashëgimisë Kulturore dhe Muzeve të Ministrisë së Kulturës dhe Turizmit besojnë se kjo mund të jetë mbetjet e para të njohura arkitekturore që datojnë nga Ilkhanate.

Në fund të fundit, nevojiten gërmime shtesë për të përcaktuar nëse struktura mund të lidhet apo jo me Khan. Një raport mbi hulumtimin është në pritje.

Hulagu Khan ishte një sundimtar mongol që jetoi nga rreth 1217 deri në 1265 të es. Ai është i njohur për ekspeditat e tij të suksesshme ushtarake në të gjithë Lindjen e Mesme, duke përfshirë plaçkitjen e Bagdadit në 1258, i cili shkatërroi pjesën më të madhe të qytetit.