Art Jetese

Tri rregullat e arta për njerëzit që vuajnë nga tensioni i lartë

Ata që e dinë se kanë presion të lartë të gjakut mund të ndërmarrin tre hapa për të mbajtur nën kontroll gjendjen e tyre dhe për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Këto janë tre rregullat e arta që duhen ndjekur:

  1. Ushtroni, shmangni kripën, mos pini duhan
    Këshillat e zakonshme për një mënyrë jetese të shëndetshme shkojnë dyfish nëse doni të shmangni sulmet në zemër, demencën, dështimin e veshkave dhe gjendje të tjera shëndetësore që mund të shkaktohen nga presioni i gjakut i neglizhuar. Kjo do të thotë shumë stërvitje, një dietë të ekuilibruar, pak kripë dhe një jetë pa duhan. Një mënyrë jetese e shëndetshme do të ndihmojë gjithashtu në zvogëlimin e nevojës tuaj për ilaçe për presionin e gjakut.

Sportet e qëndrueshmërisë si çiklizmi, ecja ose noti janë më të mirat, në mënyrë ideale të paktën tre herë në javë për 30 deri në 45 minuta. Është më mirë të shmangni tendosjen e tepërt në sistemin kardiovaskular. Nëse shkoni për vrap, për shembull, përpiquni të mos vraponi deri në pikën ku mezi mund të merrni frymë.

  1. Kontrolle të rregullta
    Nëse e dini se keni presion të lartë të gjakut, duhet ta matni rregullisht, për shembull një herë në javë ose çdo muaj. Është më mirë ta diskutoni këtë me mjekun tuaj. Gjatë matjes në shtëpi, vlerat janë zakonisht më të ulëta se tek mjekët. Kjo për shkak se shumë njerëz në praktikë janë pak në ankth, gjë që bën që presioni të rritet.

Shkrimi i vlerave në një regjistër ose aplikacion është një ide e mirë. Edhe nëse ndiheni mirë si pacient me hipertension, mjeku juaj duhet të matë presionin e gjakut në mënyrë periodike, për shembull çdo gjashtë muaj.

  1. Mos e ndaloni marrjen e barnave të përshkruara
    Ilaçet duhet të merren saktësisht siç përshkruhet nga mjeku. Kjo do të thotë që edhe nëse ndiheni mirë, nuk duhet të ulni dozën tuaj – të paktën jo pa lejen e mjekut tuaj.

Kushdo që merr frenues ACE, sartan ose diuretikë duhet të kontrollojë rregullisht funksionin e veshkave dhe nivelet e kaliumit. Kjo ndodh sepse këto barna që përdoren për trajtimin e presionit të lartë të gjakut mund të dëmtojnë veshkat. Ekspertët e shëndetit të zemrës këshillojnë ekzaminimin një herë para fillimit të terapisë, katër javë pas, pas tre muajsh dhe më pas çdo gjashtë muaj.

/Shqip.com