Art Jetese

Studimi 4-vjeçar nxjerr konkluzion rreth rëndësisë së ecjes

Të paktën 10,000 hapa në ditë janë konsideruar prej kohësh mënyra ideale për të reduktuar rrezikun e sëmundjeve dhe për të qëndruar të shëndetshëm dhe në formë.

Një studim i ri sugjeron se llojet e tjera të ushtrimeve, në vend të 10,000 hapave, mund të kenë të njëjtat efekte në humbje peshe, jetë më të gjatë dhe rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës.

Pothuajse 15,000 gra të shëndetshme mbi moshën 62 vjeç morën pjesë në studimin katërvjeçar dhe secila prej tyre mbante një pajisje për të matur nivelet e aktivitetit të tyre dhe çdo vit plotësonte një pyetësor shëndetësor në të cilin u përgjigjeshin pyetjeve nëse pinin duhan, pinin alkool. dha informacion për gjatësinë, peshën, menopauzën dhe historinë personale mjekësore familjare.

Një ekip ekspertësh zbuloi se gratë që bënin 8000 deri në 8500 hapa në ditë reduktonin rrezikun e sëmundjeve të zemrës me 40 për qind, krahasuar me ato që bënin rreth 3000 hapa në ditë.

Për më tepër, ata zbuluan se ushtrimi për 75 minuta në ditë kishte të njëjtin efekt – duke sugjeruar që numërimi i hapave mund të jetë i panevojshëm.

Dr. Rikuta Hamaya , autori kryesor i studimit dhe një studiuese në Departamentin e Mjekësisë Parandaluese në Brigham and Ëomen’s Hospital, tha: “Për disa, veçanërisht individë të rinj, ushtrimet mund të përfshijnë aktivitete të tilla si tenisi, futbolli, ecja ose vrapimi, dhe e gjithë kjo mund të ndiqet lehtësisht nga hapat.”

“Megjithatë, për të tjerët mund të përbëhet nga çiklizmi ose noti, ku gjurmimi i kohëzgjatjes së ushtrimeve është më i thjeshtë. Prandaj është e rëndësishme që udhëzimet e aktivitetit fizik të ofrojnë mënyra të shumta për të arritur qëllimet. Secili prej nesh zgjedh një mënyrë të ndryshme lëvizjeje dhe pothuajse të gjitha format janë të dobishme për shëndetin tonë”.

Hulumtimi ka zgjatur nga viti 2011 deri në vitin 2015 dhe ekipi i ka ndjekur femrat deri në fund të vitit 2022, shkruan “Daily Mail”.

/Shqip.com