Teknologji

Roblox heq lojën ku njerëzit mund të luftonin dhe të vrisnin si rusë ose ukrainas

Platforma më e madhe në botë e lojërave për fëmijë, Roblox, ka hequr dy lojëra që i lejonin lojtarët të luftonin dhe të vrisnin njëri-tjetrin si rusë ose ukrainas.

Roblox tha se të dyja lojërat shkelën standardet e komunitetit dhe i hoqën ato brenda katër orëve pasi u kontaktuan nga BBC.

Lufta kundër Larkivit bazohej në një qytet imagjinar që i ngjante qytetit të vërtetë të Kharkivit, ku qindra njerëz kanë vdekur në granatimet pa dallim pas pushtimit rus të Ukrainës në shkurt të këtij viti.

Loja tjetër, e quajtur Beteja për Ukrainën, ishte në faqen e internetit të Roblox për muaj të tërë.

Ajo i lejoi lojtarët të shikonin bombardimet e qyteteve si Mariupol, i cili u rrethua dhe u shkatërrua kryesisht nga forcat ruse në fillim të këtij viti.

Pesëdhjetë milionë lojtarë, kryesisht fëmijë, hyjnë në Roblox çdo ditë për të eksploruar, luajtur mini-lojëra dhe për të krijuar “eksperiencat” e tyre.

Lojtarët mund të zgjedhin të luftojnë për Ukrainën ose Rusinë, me një numër vrasjesh nga secila palë që përditësohet gjatë gjithë lojës live në të cilën mund të marrë pjesë kushdo në platformë.