Art Jetese

Qumësht i ftohtë apo i ngrohtë?

Qumështi sjell përfitime shëndetësore në trup sikurse vitaminë D dhe minerale të shumta thelbësore si kalciumi, magnezi dhe kaliumi.

Sidoqoftë, nëse dikush duhet të konsumojë qumësht të nxehtë apo të ftohtë ka qenë gjithmonë një temë diskutimi, shkruan Dollons.com.

A i keni konsideruar ndonjëherë ndryshimet e mundshme midis qumështit të nxehtë dhe të ftohtë dhe cili është më i shëndetshëm?

Ja çfarë duhet të dini, nëse ende nuk e keni menduar.

Megjithatë, para se të thellohemi në këtë çështje, le të ndajmë një fakt.

Çdo lloj humbje kimike ose lëndësh ushqyese në qumësht varet nga temperatura e tij e ngrohjes.

Një e vërtetë e tillë është se në varësi të asaj se sa e ngrohim qumështin, ose ekspozimi i qumështit ndaj nxehtësisë mund ose nuk mund të ndryshojë kimikisht, qumështi i ftohtë ruan gjithmonë të gjithë lëndët ushqyese të tij.

Përfitimet e qumështit të ftohtë

Pirja e qumështit të ftohtë gjatë ditës në verë është e dobishme pasi ndihmon në ftohjen e trupit. Është një nga mënyrat më të mira për të lehtësuar aciditetin, i cili mund të digjet.

Marrja e lartë e kalciumit gjithashtu mund të ndalojë aciditetin. Është i mbushur me elektrolite që mund t’ju mbajnë të hidratuar gjatë gjithë ditës dhe ndihmojnë trupin tuaj në luftimin e dehidrimit. Një tjetër pastrues natyral i mirënjohur i fytyrës është qumështi i ftohtë.

Përfitimet e qumështit të nxehtë

Tretja dhe parandalimi i simptomave të pakëndshme të tretjes si diarreja dhe fryrja janë dy nga avantazhet kryesore të qumështit të nxehtë.

Qumështi i ngrohtë mund t’ju ndihmojë gjithashtu në bërjen e gjumit të qetë pasi përfshin aminoacidin triptofan që nxit gjumin.

Pra, cilin duhet ta konsumoni?

Sikurse qumështi i nxehtë dhe i ftohtë janë po aq ushqyes dhe të dobishëm. Në mënyrë tipike, njerëzit i bazojnë shijet e tyre në kohën e vitit dhe motin.

Ne ju rekomandojmë të pini të paktën një gotë qumësht çdo ditë, pavarësisht nëse e preferoni qumështin tuaj të nxehtë apo të ftohtë.

Meqenëse siguron pothuajse të gjithë elementët jetikë të nevojshëm për rritjen dhe zhvillimin e trupit, qumështi natyral dhe i pastër konsiderohet si një ushqim pothuajse i plotë, duke ulur rrezikun e shumë problemeve shëndetësore.

/Shqip.com