Art Jetese

Qëndrimi i gjatë ulur, sjellë shumë sëmundje

Qëndrimi ulur për një kohë të gjatë është i dëmshëm për shëndetin tuaj dhe kjo shkakton probleme të mëdha në shëndetin tuaj.

Studimet e ndryshme bërë vite më radhë, kanë zbuluar numër të madh të sëmundjeve të fituara gjatë qëndrimit të gjatë ulur.

Ju dëmton zemrën

Studimet kanë treguar se personat që punojnë ulur kishin rreth dy herë më shumë të rrezikuar të prekeshin nga sëmundjet e zemrës sesa ata që qëndronin në këmbë.

Rriten gjasat për demencë

Qëndrimi ulur gjithashtu rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, diabetit, goditjes në tru, presionit të lartë të gjakut dhe kolesterolit të lartë, të cilat nxisin demencën.

Zbeh efektet e aktivitetit fizik

Edhe nëse stërviteni 7 orë në javë, nuk mund të ndryshoni efektet e qëndrimit ulur 7 orë, por ky nuk duhet të jetë justifikim për të lënë aktivitetin.

Rriten gjasat për diabet

Nuk është e qartë pse, por mjekët mendojnë se qëndrimi ulur mund të ndryshojë mënyrën se si trupi juaj reagon ndaj insulinës, hormoni që e ndihmon atë të djegë sheqerin dhe karbohidratet për energji.

Mund të prekeni nga TVTH

Tromboza e Venave të Thella (TVTH) është një mpiksje që formohet në këmbë, shpesh për shkak se qëndroni ulur për një kohë të gjatë.

Shtoni në peshë

Mungesa e lëvizshmërisë rrit rrezikun për shtim në peshë.

Mund të rritet ankthi

Nëse qëndroni ulur përpara pajisjeve elektronike, kjo mund të ndikojë në cilësinë e gjumit dhe të shkaktojë shqetësim. Plus, koha e tepërt vetëm mund t’ju bëjë të tërhiqeni nga miqtë dhe të dashurit, gjë që lidhet me ankthin social.

Ju dëmton shpinën

Pozicioni ulur ushtron stres të madh në muskujt e qafës dhe shpinës, sidomos nëse përkuleni. Ngrihuni dhe lëvizni për një ose dy minuta çdo gjysmë ore për të mbajtur shtyllën kurrizore drejt.

Nxit variçet

Uluni për një kohë të gjatë dhe gjaku mund të grumbullohet në këmbët tuaja. Kjo vendos presion të shtuar në venat tuaja duke krijuar venat me variçe ose venat merimangë.

Nxit osteoporozën

Të rriturit e moshuar që nuk janë aktivë mund të kenë më shumë gjasa të preken nga osteoporoza, (kocka të dobësuara).

Rritet rreziku nga kanceri

Personat që qëndrojnë ulur për një kohë të gjatë janë më të predispozuar të preken nga kanceri i zorrës së trashë, i endometrit ose mushkërive, ndërsa gratë e moshuara nga kancerit të gjirit.

/Shqip.com