Art Jetese

Pse gratë janë më të ndjeshme ndaj goditjes nga nxehtësia sesa burrat?

Parashikimi i motit thotë se kemi një javë skëterrë përpara.

Temperatura minimale gjatë ditës së sotme do të lëvizë nga 13 deri në 21, ndërsa ajo maksimale do të arrijë nga 33 deri në 39 gradë Celsius.

Rekomandohet të shmangni daljen jashtë nga ora 10:00 deri në orën 17:00.

Gjatë kësaj periudhe shmangni aktivitetet fizike, uluni në dhoma të mbyllura me ajër të kondicionuar.

Në grupet e rrezikut, përveç mbi 75-vjeç, foshnjat dhe fëmijët e vegjël, njerëzit me sëmundje të rënda fizike dhe mendore, përfshihen edhe gratë, sipas një studimi të kryer në Holandë, i cili shqyrtoi shkallën e vdekjeve pas valëve të të nxehtit dhe zbuloi se gratë e moshuara janë në rrezik më të madh nga vdekja nga burrat. Studiuesit deklarojnë se rezultatet nuk mund t’i atribuohen vetëm moshës, raporton British Guardian.

“Kur morëm parasysh moshën e barabartë, shkalla e vdekshmërisë së femrave ishte ende 15 për qind më e lartë,” shkroi ekipi në një analizë të të dhënave nga vala e të nxehtit të vitit 2003 që goditi Francën.

Një studim tjetër, i bërë nga studiues në Gjermani dhe Holandë, shqyrtoi të dhënat e temperaturës 23 vjeçare nga Holanda së bashku me të dhënat e shkallës së vdekjes.

Ata gjithashtu gjetën dallime midis grave dhe burrave.

“Vdekshmëria e lidhur me nxehtësinë është më e zakonshme tek gratë sesa tek burrat, veçanërisht në grupmoshën më të vjetër (mbi 80 vjeç) të ekspozuar ndaj nxehtësisë ekstreme”, shpjeguan shkencëtarët e studimit.

Kjo nuk duket të shpjegohet me faktin se njerëzit e moshuar janë më të ndjeshëm ndaj nxehtësisë dhe se gratë në përgjithësi jetojnë deri në një moshë më të vjetër se burrat, shtuan ata.

Sipas autorit të studimit Hein Daanen, një profesor i fiziologjisë në Universitetin e Amsterdamit, ekipi spekuloi se prodhimi më i ulët i djersës së grave sesa burrat mund të luante një rol.

“Përafërsisht, të moshuarit djersiten gjysmën e të rinjve dhe femrat djersiten gjysmën e meshkujve”, thotë Daanen.

Me fjalë të tjera, thotë studimi, “aftësia e grave të moshuara për të rregulluar temperaturën e trupit përmes djersitjes është më e ulëta nga të gjitha grupet”.

Ekipi sugjeron gjithashtu se stresi ndaj të cilit është i ekspozuar sistemi kardiovaskular gjatë nxehtësisë mund të jetë përgjegjës për vdekshmërinë më të lartë.

“Stresi kardiovaskular është më i madh tek gratë, duke shpjeguar potencialisht shkallën e tyre më të lartë të vdekshmërisë në temperatura më të larta”, shkruajnë studiuesit.

Një tjetër mundësi, shtojnë ata, është se gratë e moshuara kanë më shumë gjasa të jetojnë vetëm, një faktor i njohur rreziku për valët e të nxehtit, dhe në përgjithësi janë më pak aktive se burrat, megjithëse janë më aktive në familje.

“Gratë që janë më pak në formë dhe vazhdojnë të bëjnë punët e shtëpisë gjatë valëve të të nxehtit janë në rrezik më të madh se meshkujt nga mbinxehja, gjë që ushtron stres në sistemin e tyre kardiovaskular”, shkruajnë studiuesit.

Ollie Jay, një profesore në Universitetin e Sidneit, gjithashtu thekson se studimet kanë treguar se niveli maksimal i djersitjes tek gratë e reja të shëndetshme është më i ulët se sa tek bashkëmoshatarët e tyre meshkuj.

“Ne ende nuk e dimë nëse kjo është arsyeja e shkallës më të lartë të vdekjeve tek gratë gjatë valëve të të nxehtit. Është e paqartë nëse ka një korrelacion midis gjinisë dhe moshës”, shpjegon Jay.

Mike Tipton, profesor i fiziologjisë në Universitetin e Portsmouth, thotë se gratë mund të jenë më të prekshme sepse kanë një temperaturë më të lartë trupore pas ovulacionit dhe shpesh janë më të vogla se burrat.

Prandaj, ato kanë një raport më të lartë masë-trup-sipërfaqe, që do të thotë se nxehen më shpejt.

Megjithatë, “përgjigja më e mundshme është se është një kombinim faktorësh dhe ne duhet të bëjmë më shumë kërkime për të kuptuar se çfarë po ndodh”, thotë Jay.

/Shqip.com