Lajme Botë

OBSH bën thirrje për veprim të mënjëhershëm pas vdekjeve të shënuara nga shurupet e kolles

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka bërë thirrje për “veprim të menjëhershëm dhe të bashkërenduar” për t’i mbrojtur fëmijët nga ilaçet e dëmshme pas një sërë vdekjesh nga shurupet e kollës.

Sipas OBSH-së, ë vitin 2022, më shumë se 300 fëmijë , kryesisht nën moshën 5 – vjeçare, në Gambi, Indonezi dhe Uzbekistan vdiqën nga dëmtimet akute të veshkave – vdekjet u shoqëruan nga ilaçe të dëmshme.

Ilaçet, shurupet e kollës së tepërt, kishin nivele të larta glikoli diethylene dhe glycol ethylene.

“Këto kontaminantë janë kimikate toksike të përdorura si tretës industrialë dhe agjentë antifreezë që mund të jenë fatalë edhe të marrë në sasi të vogla dhe nuk duhet të gjenden kurrë në ilaçe,” tha OBSH.

Ashtu si vendet e lartëpërmendura, sipas OBSH-së edhe Filipinet, Timor Leste, Senegali dhe Kamboxhia mund të ndikohen potencialisht sepse mund t’i kenë ilaçet në shitje. Organizata  bëri thirrje për veprim anembanë 194 vendeve anëtare të saj për të parandaluar më shumë vdekje, raporton Reuters.

“Meqënëse këto nuk janë incidente të izoluara, OBSH u bën thirrje lojtarëve të ndryshëm kryesorë të përfshirë në zinxhirin e furnizimit mjekësor të ndërmarrin veprim të menjëhershëm dhe të koordinuar,” tha OBSH.

OBSH ka dërguar tashmë alarme të posaçme prodhimesh në tetor e po ashtu edhe në këtë muaj, duke kërkuar që ilaçet të hiqen nga raftet, për shurupet e kollës bërë nga Maiden Pharmaceuticals dhe Marion Biotech e Indisë, të cilat janë të lidhura me vdekjet respektivisht në Gambia dhe Uzbekistan.

Paralajmërimi erdhi edhe për katër prodhues indonezianë: PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex dhe PT AFI Pharma, që u shitën në vend.

Kompanitë e përfshira ose kanë mohuar se prodhimet e tyre janë ndotur ose nuk kanë pranuar të komentojnë ndërsa hetimet janë në vazhdim.

OBSH përsëriti thirrjen e saj që prodhimet e shënuara më sipër të hiqen nga qarkullimi dhe kërkoi më gjerësisht që vendet të sigurojnë që çdo ilaç për shitje të miratohet nga autoritetet kompetente. Ai u kërkoi gjithashtu qeverive dhe rregullatorëve që të caktojnë burime për të inspektuar prodhuesit, për të rritur mbikëqyrjen e tregut dhe për të ndërmarrë veprime atje ku kërkohet.

OBSH u bëri thirrje prodhuesve të blinin vetëm përbërës të papërpunuar nga furnizues të kualifikuar, t’i testonin më mirë prodhimet e tyre dhe të mbanin shënime për procesin. Furnizuesit dhe shpërndarësit duhet të kontrollojnë për shenja falsifikimi dhe vetëm të shpërndajnë apo shesin ilaçe të autorizuara për përdorim.

/Shqip.com