Lajme Botë

“Nuk dua të vdes për ambiciet e dikujt tjetër” – burrat rusë vazhdojnë të largohen me vrap nga Rusia

Ilustrim

Andrei Alekseev, një inxhinier 27-vjeçar nga qyteti i Yekaterinburgut, ishte në mesin e shumë burrave në radhë që po iknin nga Rusia pas urdhrave të mobilizimit të presidentit rus, Vladimir Putin.

Makinat duhej të kalonin përmes kontrolleve kufitare ruse dhe kazake, të cilat të dyja zgjatën rreth dy orë.

Alekseev u zgjua me lajmin e urdhrit të shërbimit ushtarak dhe e dinte se duhej të ikte nga Rusia.

Ai u takua me miqtë e tij atë natë për të diskutuar hapat e tyre të ardhshëm dhe vendosi të shmangte çdo rrezik dhe të largohej nga Rusia pa asnjë plan në mendje.

“Në kufi, të gjithë burrat u pyetën nëse kanë shërbyer në ushtri dhe cila është kategoria e shërbimit të tyre ushtarak,” tha Alekseev.

“Ndjeva se rojet kufitare ishin shumë të kuptueshëm, megjithatë, kisha miq që kaluan kufirin për në Kazakistan në një pikë kontrolli tjetër dhe ata u përballën me pyetje rraskapitëse, u deshën shtatë orë për të kaluar,” tha ai për CNN.

Kirill Ponomarev, 23 vjeç, i cili gjithashtu u largua nga Rusia përmes një kufiri me Kazakistanin, tha se kishte vështirësi për të rezervuar një biletë. Një natë para fjalimit të Putinit ai po kërkonte bileta jashtë Rusisë.

“Për disa arsye, nuk munda të blija një biletë, një natë më parë ndërsa prisja fjalimin e Putinit. Dhe pastaj më zuri gjumi pa blerë një biletë, kur u zgjova, çmimet e biletave u rritën, “tha Ponomarev.

Burrat nxituan drejt kufijve, duke shkëmbyer këshilla në kanalet Telegram dhe mes miqsh.

Fluturimet me një drejtim nga Rusia u shitën brenda disa orësh nga shpallja e mobilizimit.

Katër nga pesë vendet e Bashkimit Evropian që kufizohen me Rusinë kanë ndaluar hyrjen për rusët me viza turistike, ndërsa radhët për të kaluar kufijtë tokësorë jashtë Rusisë drejt vendeve ish-sovjetike Kazakistan, Gjeorgji dhe Armeni kërkojnë më shumë se 24 orë për t’u kaluar./Shqip.com