Lajme Botë

Nisin votimet në shtetet anëtare të BE-së

Rreth 373 milionë votues me të drejtë vote janë thirrur për të zgjedhur 720 anëtarët e Parlamentit Evropian për pesë vitet e ardhshme.

Zgjedhjet për Parlamentin Evropian nisën sot dhe dyert e qendrave të votimit u hapën sot në Holandë.

Gjatë tri ditëve të ardhshme, 26 vendet e tjera anëtare do të ndjekin në mënyrë progresive shembullin, duke kulmuar të dielën në mbrëmje.

Kjo vjen në një kohë të pasigurt për bllokun, i cili në harkun kohor të disa viteve është goditur me kriza të njëpasnjëshme, që kanë riformuar thellësisht politikat e tij, duke sfiduar besimet dhe duke thelluar frikën e tij ekzistenciale.

Ndërsa evropianët përgatisin fletëvotimet e tyre, konflikti më i madh i armatosur në kontinent që nga Lufta e Dytë Botërore vazhdon në Ukrainë, një vend që kufizohet me katër shtete anëtare dhe synon të bashkohet një ditë në radhët e bashkimit europian.

Kjo ka bërë që qeveritë e BE-së të përpiqen të gjejnë para shtesë për të rritur aftësitë e tyre mbrojtëse, të shpërfillura për dekada në kohë paqeje.

Megjithëse mundësia e një sulmi rus është një shkak në rritje për shqetësim, evropianët janë të shqetësuar për ndikimin e menjëhershëm dhe të prekshëm që kjo dhe kriza të tjera kanë shkaktuar në jetën e tyre të përditshme.

Çmimet e larta të konsumit, humbja e fuqisë blerëse, rritja e pabarazive sociale dhe stanjacioni ekonomik janë kryesore për votuesit teksa shkojnë drejt qendrave të votimit, që i renditin të parat si çështjet që BE-ja duhet t’i japë përparësi në mandatin e ardhshëm.

Por tema të tjera të nxehta flasin drejtpërdrejt për rolin e BE-së dhe e vënë përgjegjësinë e saj nën qendër të vëmendjes.

Rritja e kërkesave për azil – rreth 1.14 milionë në 2023, niveli më i lartë në shtatë vjet, ushtron presion mbi reformën e sapo miratuar të bllokut për migracionin për të dhënë rezultate të shpejta, edhe nëse legjislacioni do të marrë dy vjet për të hyrë në fuqi.

Reagimi kundër Marrëveshjes së Gjelbër, i përfshirë më së miri në protestat e fermerëve , bie në kundërshtim me efektet përkeqësuese të ndryshimeve klimatike, viti 2023 ishte viti më i nxehtë i regjistruar dhe raportet ogurzezë që paralajmërojnë se objektivi i klimës 1.5°C po rrëshqet në mënyrë të pakthyeshme.

Humbja e konkurrencës përballë Shteteve të Bashkuara dhe Kinës ekspozon flukset e mangëta të investimeve të BE-së dhe nxit kërkesat për huamarrje të përbashkët, konsolidim biznesi dhe rishikim financiar.

Këto shqetësime pasohen nga lufta Izrael-Hamas, e cila ka nxitur kontestime të furishme mes të rinjve evropianë ; ndryshimet demografike që parashikojnë plakjen dhe tkurrjen e fuqisë punëtore; mospërfillja e vazhdueshme për sundimin e ligjit; kërcënimi i ndërhyrjes së huaj, dezinformimit dhe sabotazhit dhe një valë sulmesh tronditëse kundër politikanëve, duke përfshirë atentatin ndaj kryeministrit të Sllovakisë.

Ekspertët dhe vëzhguesit kanë rishfaqur termin “polikrizë” për të përcaktuar gjendjen e paqëndrueshme të punëve në vitet 2020.

Një fenomen “ku krizat e ndryshme ndërveprojnë në mënyrë të tillë që ndikimi i përgjithshëm e tejkalon shumën e secilës pjesë”, siç shprehet Forumi Ekonomik Botëror.

/Shqip.com