Art Jetese

Nga dëgjimi i tingujve tek harresa, simptomat e pazakonta të një tumori në tru

Simptomat e zakonshme të tumoreve të trurit përfshijnë dhimbje koke, konvulsione dhe të përziera. Por ka shenja të tjera më pak të njohura që mund të paralajmërojnë këtë sëmundje të rëndë.

Më poshtë janë pesë shenjat e çuditshme paralajmëruese të një tumori në tru.

Humbja e interesit për hobi

Humbja e papritur e interesit për hobin tuaj të preferuar mund të jetë një shenjë paralajmëruese e një tumori në tru. Sipas The Brain Tumor Charity, një në tre persona me një tumor të trurit përjetojnë një ndryshim të personalitetit të një lloji.

Kjo mund të jetë në formën e humbjes së interesit për një hobi. Kur një tumor rritet në tru, ai mund të ushtrojë presion mbi qelizat e shëndetshme rreth tij. Nëse zhvillohet në lobin frontal, zona që kontrollon emocionet, personalitetin dhe sjelljen, mund të filloni të veproni në mënyrë të çuditshme.

Një tumor në gjëndrën e hipofizës gjithashtu mund të shkaktojë ndryshime të personalitetit si depresioni dhe ankthi.

Tumoret që prekin gjëndrën e hipofizës gjithashtu, në raste të rralla, mund të shkaktojnë rritje ekstreme tek të rriturit si dhe tek fëmijët. Disa tumore që prekin gjëndrën e hipofizës prodhojnë hormone, sipas Cancer Research. Ky prodhim i hormoneve mund të shkaktojë rritje tek të rinjtë. Por këto rritje nuk janë vetëm tek fëmijët, ato mund të ndodhin edhe tek të rriturit.

Kjo rritje e pazakontë në madhësi mund të shkaktojë rritjen e duarve, këmbëve apo edhe nofullës së poshtme te të rriturit, thonë ekspertët.

Harresa

Harrimi i kryerjes së detyrave të përditshme si mbyllja e derës dhe fikja e furrës shpesh shihen si shenja dalluese të Alzheimerit. Por harresa mund të jetë gjithashtu një shenjë e një tumori në tru.

Për shkak se shumë zona të trurit punojnë për të ruajtur dhe kujtuar lloje të ndryshme kujtimesh, është e vështirë të përcaktohet se si tumoret e ndryshme të trurit do të ndikojnë në kujtesën e njerëzve, sipas The Brain Tumor Charity.

Shikimi i paqartë

Pamja e paqartë ose shikimi që vjen dhe shkon, edhe kur mbani syze, mund të jetë një shenjë e një tumori në tru. Nëse tumori i trurit ushtron presion mbi nervin optik, shikimi juaj mund të ndikohet në mënyrë drastike, thonë ekspertët.

Ju madje mund të vini re se mund të bëheni më të ngathët dhe të përplaseni me objekte të tjera, veçanërisht nëse e humbni shikimin nga cepat e syve.

Megjithatë, këto simptoma të lidhura me sytë dhe shikimin, nëse shfaqen papritur, mund të shkaktohen gjithashtu nga një mpiksje gjaku ose meningjiti.

Dëgjimi i tingujve

Dëgjimi i tingujve të rastësishëm ndonjëherë mund të tregojnë një gjendje të shëndetit mendor. Por mund të jetë edhe një tumor i trurit. Halucinacionet dëgjimore, siç njihen, mund të shkaktohen nga tumoret e trurit që janë kancerogjene dhe beninje.

Këto halucinacione mund të ndodhin nëse tumori ndodhet në lobin temporal, pjesa e trurit që përpunon zërin, kupton gjuhën dhe kodon kujtesën.

/Shqip.com