Lajme

New York Times: NATO po konsideron dërgimin e ushtarakëve në Ukrainë

Ukraina sulmon zona të kontrolluara nga Rusia me raketa me rreze të gjatë veprimi të dërguara fshehtas nga SHBA
Ukraina sulmon zona të kontrolluara nga Rusia me raketa me rreze të gjatë veprimi të dërguara fshehtas nga SHBA

Disa aleatë të SHBA-së brenda NATO-s po konsiderojnë dërgimin e ushtarakëve në Ukrainë për të trajnuar forcat e saj të armatosura, ka raportuar New York Times.

Disa kontraktorë ushtarakë amerikanë janë tashmë në terren për të riparuar sistemet e armëve të furnizuara nga SHBA.

Duke u përballur me mungesën e trupave, qeveria në Kiev i ka kërkuar SHBA-së dhe NATO-s që të “ndihmojnë në trajnimin e 150,000 rekrutëve të rinj” brenda Ukrainës, në mënyrë që ata të mund të dërgohen në front më shpejt, sipas gazetës amerikane.

Masa “do të ishte një tjetër mjegullim i vijës së kuqe të mëparshme” dhe mund të tërheqë SHBA-në dhe BE-në “më drejtpërdrejt në luftë”, vuri në dukje NYT.

Edhe pse Shtëpia e Bardhë e ka kundërshtuar publikisht dërgimin e instruktorëve, kryetari i Shefave të Përbashkët të Shtabit mendon se kjo është e pashmangshme.

“Ne do të arrijmë atje përfundimisht, me kalimin e kohës,” u tha gazetarëve gjenerali Charles Q. Brown Jr. të enjten, ndërsa udhëtonte për në Bruksel.

Një problem me vendosjen e instruktorëve të NATO-s në Ukrainë do të ishte nevoja për të zhvendosur mbrojtjen ajrore tashmë të pakët larg nga fusha e betejës në mënyrë që t’i mbronte ata nga sulmet ajrore dhe raketore ruse, sipas artikullit.

Sipas gazetës, SHBA do të jetë e detyruar të mbrojë çdo instruktor të NATO-s brenda Ukrainës nga sulmi, “duke e tërhequr potencialisht Amerikën në luftë”.

Presidenti francez Emmanuel Macron ngriti për herë të parë çështjen e dërgimit të trupave të NATO-s në Ukrainë në shkurt, si një ide që nuk duhet përjashtuar.

Estonia dhe Lituania që atëherë kanë shprehur mbështetje për dërgimin e instruktorëve ose të trupave mbështetëse, për të liruar ushtarët ukrainas për detyrë luftarake.

Shtëpia e Bardhë është “e bindur” se nuk do të vendosë trupat amerikane në terren në Ukrainë – përfshirë instruktorët – dhe u ka kërkuar aleatëve të NATO-s që të mos e bëjnë këtë, tha një zyrtar anonim i Shtëpisë së Bardhë për New York Times.

Ndërkohë, Britania, Franca dhe Gjermania po punojnë për një plan për të dërguar kontraktorë për të ruajtur armët në zonën e luftimit, ka zbuluar gazeta amerikane.

Megjithëse SHBA-ja i ka ndaluar kontraktorët e mbrojtjes që të shkojnë në Ukrainë, “një numër i vogël tashmë është lejuar, nën autoritetin e Departamentit të Shtetit, për të punuar në sisteme specifike të armëve si mbrojtja ajrore Patriot”, vuri në dukje artikulli.

/Shqip.com