Art Jetese

Në cilat raste nuk duhet të konsumoni kafe?

Kafja është shoqëruesi i përditshëm i miliona njerëzve.

Kjo pije që kryesisht konsumohet e nxehtë, ka edhe raste kur duhet ndaluar së përdoruri.

Për të shmangur efektet anësore të ankthit dhe rrezikut për zhvillimin e kancerit, duhet ta ndalni pirjen e kafes.

Nëse është shumë e nxehtë
Konsumimi i pijeve shumë të nxehta, si kafja apo çaji, mund të shkaktojnë kancer, paralajmërojnë ekspertët e mjekësisë. Mendohet se temperatura, dhe jo substancat e pijeve, shkakton kancer të ezofagut nëse është mbi 65 gradë celsius.

Ju zë ankthi
Nëse ndiheni pak si në ankth sapo pini kafe, duhet të fajësoni këtë të fundit. Kafeina ka një efekt stimulues në sistemin nervor, që shkakton lëshimin e hormonit kortizol të stresit. Në këtë rast e përkeqëson edhe më shumë ankthin dhe problemet me gjumin tek personat që vuajnë nga depresioni.

Kur je duke “ngordhur” për gjumë
Kafja mund të duket një zgjidhje shumë e mirë nëse do ta gdhish mëngjesin, në rast të kundërt jo. Përpiquni mos të pini kafe para se të flini, pasi është e sigurt se nuk do t’ju zërë gjumi. Nëse nuk do të flini të paktën 7 orë në natë, do të fillojnë të shfaqen probleme në shëndet.

Mos pini kafe sapo zgjoheni
Konsumimi i kafes që pa gdhirë nuk do t’ju shtojë aspak nivelet e energjisë. Kjo sepse në orët e para të zgjimit, nivelet e hormonet kortizol të stresit janë në kulmin e tyre, dhe ju japin një rritje normale të energjisë. Prandaj shumë ekspertë bien dakord që kafen e parë të mëngjesit ta pini rreth orës 10:00 deri në 12:00, kurnivelet e kortizolit kanë filluar të bien.

/Shqip.com