Art Jetese

Ndotja e ajrit, IKSHPK del me rekomandime për qytetarët

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës u ka bërë thirrje personave të ndjeshëm që të bëjnë kujdes sot ajri nuk është i shëndetshëm në Prishtinë.

Lidhur me këtë, IKSHP ka dalë me disa rekomandime:

Të reduktohen daljet në vendet me ajër të ndotur, në mëmgjes dhe mbrëmje, sidomos për personat që kanë sëmundje kronike kardiovaskulare dhe respiratore, fëmijët dhe shtatzënat.

Të reduktohet përdorimi në shtëpi i lëndëve të ngurta të djegies dhe gatimit, që të zvogëlohen emetimet.

Qendroni në shtëpi dhe mos i hapni dritaret për ajrosjen e dhomave kur ndotja është e lartë.

Të reduktohet pirja e duhanit jashtë ku ka qarkullim të njerëzve, e domosdoshmërisht të ndalohet pirja e duhanit brenda hapësirave të mbyllura.

Të përdoret më shumë transporti publik dhe ecja, e më pak veturat.

Të mos digjet vaj i përdorur, goma plastike, mbeturina, thëngjill, drunjë të lagësht për ngrohje.

Personat që duhet të dalin në aktivitetet e tyre, të përdorin maska mbrojtëse, të mbulojnë gojën e hundën me shall.

Të bëhet izolimi termik (për aq sa është e mundur) i shtëpive në zonat urbane.

/Shqip.com