Teknologji Shkencë

NASA: 5 asteroidë do të kalojnë pranë Tokës këtë javë

Ilustrim/Asteroid

Pesë asteroidë, një sa një shtëpi dhe dy me madhësinë e një aeroplani, do të kalojnë pranë Tokës midis 6 shtatorit dhe 12 shtatorit, sipas pultit të NASA-s për Asteroid Watch.

Asteroidi me madhësinë e një shtëpie, i quajtur JA5, do të jetë i pari që do të afrohet, duke kaluar nga planeti më 6 shtator.

Ai do të kalojë brenda 5.1 milionë km nga Toka, dhe u vëzhgua për herë të parë në vitin 2021.

Sipas NASA-s, asteroidi është rreth 18 metra në madhësi, prandaj krahasimi i saj është sa një shtëpi.

Dy asteroidë do të kalojnë pranë Tokës më 8 shtator.

Njëri, i quajtur QC5, është krahasuar me një aeroplan dhe do të jetë rreth 22.3 metra në madhësi, dhe tjetri, i quajtur GE, ka përmasat e një autobusi.

Asteroidi i madhësisë së avionit u vëzhgua për herë të parë në vitin 2023 dhe do të jetë brenda 4.07 km milion km larg Tokës.

Asteroidi i dytë u vëzhgua për herë të parë në vitin 2020 dhe do të kalojë brenda 5.72 milionë km larg planetit.

Asteroidi i dytë me madhësi aeroplani, QF6, u zbulua në vitin 2023 dhe ka një madhësi rreth 21 metra.

Ai do të kalojë Tokën më 10 shtator. Ky do të vijë më afër planetit, duke udhëtuar rreth 2.65 milionë km nga Toka.

Asteroidi përfundimtar i pritshëm do të jetë gjithashtu në madhësinë e një autobusi dhe do të fluturojë pranë Tokës më 12 shtator.

Ky asteroid, me përmasa rreth 7.62 metra, u zbulua për herë të parë në vitin 2020 dhe u emërua RT2. Këtë javë do të jetë rreth 4.22 milionë km larg Tokës.

/Shqip.com