Ekonomi

Murati i bën thirrje Fondit të OPEC-ut që të rritë bashkëpunimin me Kosovën

Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati ka marrë pjesë në Forumin për Qëndrueshmëri dhe Barazi Ekonomike të organizuar nga Fondi i OPEC-ut për Zhvillim.

Në këtë forum, Murati ka ftuar Fondin e OPEC-ut dhe investitorët e tjerë ndërkombëtar që të rrisin bashkëpunimin me Kosovën në projekte që synojnë ngritjen e mirëqenies së përgjithshme qytetare në vend.

Kjo është bërë e ditur përmes një komunikate për media nga kjo ministri.

Në këtë forum u diskutua edhe për politikat publike dhe zhvillimore.

 “U diskutua lidhur me rëndësinë e politikave të mirëfillta publike në zhvillimin e qëndrueshëm ekonomik dhe tranzicionin e gjelbër. Gjatë fjalës së tij, Ministri Murati u shpreh se Qeveria e Kosovës ka një bashkëpunim të ngushtë me institucionet zhvillimore në fushën e tranzicionit të gjelbër, duke theksuar marrëveshjet për energji efiçiente, energji solare, të erës e bateri akumulative si disa nga shembujt e projekteve në këtë fushë”, thuhet në njoftimin e Ministrisë.

Veç tjerash, në këtë forum kanë marrur pjesë liderë qeveritarë, ministra nga vendet anëtare dhe partnere të Fondit OPEC etj.

Çka është Fondi OPEC?

Fondi OPEC për Zhvillim Ndërkombëtar është një institucion financiar shumëpalësh i zhvillimit i krijuar në vitin 1976. 12 vendet anëtare të tij janë: Algjeria, Ekuador, Gaboni, Indonezia, IR Irani, Iraku, Kuvajti, Libia, Nigeria, Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Venezuela .

Organizata punon në bashkëpunim me partnerët e vendeve në zhvillim dhe komunitetin ndërkombëtar të zhvillimit për të mbështetur përparimin e qëndrueshëm social dhe ekonomik në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme anembanë botës.

Puna e Fondit OPEC është e përqendruar te njerëzit, duke u fokusuar në financimin e projekteve që plotësojnë nevojat thelbësore, si ushqimi, energjia, infrastruktura, punësimi (veçanërisht në lidhje me MSME-të), uji i pastër dhe kanalizimi, kujdesi shëndetësor dhe arsimi.

Duke ofruar financime nga sektori publik, privat dhe tregtar, si dhe grante, për vendet dhe rajonet që shpesh e kanë të vështirë të sigurohen fonde, organizata po ndihmon në zgjidhjen e sfidave në një mënyrë mbështetëse të tregut, duke promovuar bashkëpunimin me dhe midis pjesëve më të cenueshme. të botës.

Deri më sot, Fondi OPEC ka zotuar më shumë se 22 miliardë dollarë për projekte zhvillimi në mbi 125 vende me një kosto totale të vlerësuar prej 187 miliardë dollarësh.

Është i vetmi institucion zhvillimi me mandat global që ofron financime ekskluzivisht nga vendet anëtare drejt vendeve joanëtare.

Fondi i OPEC ka kushtuar gjithashtu 1 miliard dollarë për të financuar përpjekjet e rimëkëmbjes nga COVID-19 dhe ndikimin e tij në vendet në zhvillim./Shqip.com