Art Jetese

Mungesa e kësaj vitamine po i verbon shumë njerëz

Mungesa e vitaminave është shkaku kryesor i shumë sëmundjeve, kështu që mbajtja nën kontroll duhet të jetë një prioritet shëndetësor.

Për shkak se trupi ynë prodhon vitamina nga disa lëndë ushqyese, ngrënia e një diete të ekuilibruar mund të mbulojë një spektër të gjerë nevojash shëndetësore.

Megjithatë, kur trupi privohet nga disa lëndë ushqyese kyçe, funksioni i tij pengohet.

Në fakt, disa mangësi mund të jenë aq të dëmshme saqë shikimi mund të humbet përfundimisht.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), mungesa e vitaminës A kontribuon në verbëri duke e bërë kornenë shumë të thatë, duke dëmtuar kështu retinën dhe kornenë.

Hulumtimet tregojnë se nivelet e ulëta të vitaminës A ndërhyjnë jo vetëm në shikim, por janë gjithashtu një shkaktar kryesor i vdekshmërisë së fëmijëve.

OBSH shpjegon: “Rreth 250 mijë deri në 500 mijë fëmijë që kanë mungesë të vitaminës A verbërohen çdo vit dhe gjysma e tyre vdesin brenda 12 muajve nga humbja e shikimit”.

Roli i vitaminës A në lidhje me shëndetin e syve është i dokumentuar mirë.

Syri kërkon një sërë pigmentesh në mënyrë që retina të funksionojë dhe të perceptojë spektrin e plotë të dritës.

Kur nivelet e vitaminës A bien shumë, prodhimi i këtyre pigmenteve pushon, duke shkaktuar verbëri natën.

Por kornea është një pjesë tjetër e syrit që mbështetet shumë në vitaminën A për ushqim.

Në mungesë, sytë thahen herët sepse nuk janë në gjendje të prodhojnë lagështi të mjaftueshme për t’i mbajtur të lubrifikuar.

/Shqip.com