Art Jetese

Mungesa e kësaj lënde ushqyese dëmton më shumë trurin se duhani

Pirja e duhanit njihet si një nga zakonet më të këqija që mund të zgjedhim për shëndetin tonë.

Jo vetëm që është shkaktari kryesor në botë i kancerit të mushkërive, por gjithashtu mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Megjithatë, shkencëtarët kanë zbuluar se mungesa e një lëndë ushqyese mund të jetë më e keqe se pirja e duhanit.

Hulumtimet kanë treguar se mungesa e acideve yndyrore omega-3 në dietë mund të shkurtojë jetën më shumë sesa pirja e duhanit.

Konkretisht, pirja e duhanit shkurton jetëgjatësinë për katër vjet, ndërsa nivelet e ulëta të acideve yndyrore omega-3, të cilat gjenden kryesisht në peshqit yndyrorë si salmoni dhe skumbri, mund ta zvogëlojnë atë për pesë vjet.

Hulumtimi, i publikuar në revistën amerikane të të ushqyerit klinik, përdori statistika nga Studimi i Zemrës Framingham (FHS), një nga studimet më të gjata në botë.

FHS ofroi njohuri unike mbi faktorët e rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare dhe çoi në zhvillimin e Vlerësimit të rrezikut të Framingham bazuar në tetë faktorë kryesorë të rrezikut: mosha, gjinia, pirja e duhanit, trajtimi i hipertensionit, statusi i diabetit, presioni sistolik i gjakut, kolesteroli total dhe kolesteroli HDL. .

“Informacioni i përmbajtur në përqendrimet e qelizave të kuqe të gjakut të katër acideve yndyrore ishte po aq i dobishëm sa ai i përmbajtur në nivelet e lipideve, presionit të gjakut, pirjes së duhanit dhe statusit të diabetit në parashikimin e vdekshmërisë totale.

”Kjo flet për fuqinë e indeksit omega-3 si një faktor rreziku dhe duhet të konsiderohet po aq i rëndësishëm sa faktorët e tjerë të rrezikut të vendosur, ndoshta më shumë”, tha bashkëautori i studimit Dr. Bill Harris, president i Institutit të Kërkimeve të Acideve Yndyrë. .

Një raport i mëparshëm i vitit 2018 zbuloi se njerëzit me një indeks të lartë omega-3 kishin një rrezik 33 për qind më të ulët të vdekjes së hershme.

Hulumtimi gjithashtu vuri në dukje se marrja e omega-3 në botë është e lidhur me jetëgjatësi të ndryshme.

“Është interesante të theksohet se në Japoni, ku indeksi mesatar i omega-3 është më i madh se tetë për qind, jetëgjatësia është rreth pesë vjet më e gjatë se në Shtetet e Bashkuara, ku indeksi mesatar i omega-3 është rreth pesë për qind,” shtoi. autori kryesor i studimit Dr. Michael McBurney nga Universiteti i Guelph në Kanada.

Ushqimet e pasura me acide yndyrore omega-3 përfshijnë:

Peshk dhe ushqime të tjera deti (veçanërisht peshq të yndyrshëm që jetojnë në ujëra të ftohtë, si salmoni, skumbri, toni, harenga dhe sardelet)

Arra dhe fara (të tilla si farat e lirit, farat chia dhe arra)

Vajra bimore (të tilla si vaj liri, vaj soje dhe vaj rap).

/Shqip.com