Senatori Manchin përsërit mbështetjen për ndalimin e importeve të naftës ruse

Seantori amerikan, Joe Manchin

Pasi dëgjoi presidentin ukrainas Zelensky në një takim virtual me ligjvënësit amerikanë të shtunën, senatori Joe Manchin përsëriti mbështetjen e tij për ndërprerjen e sektorit të naftës ruse nga SHBA dhe tha se nuk do të merrte opsionin e një zone të ndaluar fluturimi mbi Ukrainë. “jashtë tryezës”.

Manchin e quajti takimin e Zoom me Zelensky “surreal”, duke thënë në “Meet the Press” të NBC, “të gjitha që kërkoi [Zelensky] në thelb, thjesht më ndihmoni. Unë do të luftoj fluturimin tim, vetëm më jep mjetet për ta bërë atë, dhe që ne të hezitojmë, që kushdo të hezitojë në botën e lirë është gabim”.

I presionuar në mënyrë specifike mbi kërkesën e Zelensky për një zonë ndalim-fluturimi, diçka që zyrtarët e lartë të SHBA-së dhe NATO-s e kanë shtyrë prapa, Manchin tha: “Unë nuk do të hiqja asgjë nga tavolina, por do ta lë të ishte shumë e qartë se ne do të mbështesim populli ukrainas”. 

Manchin theksoi se presidenti ukrainas kërkoi gjithashtu që vendet perëndimore të ndihmojnë për të marrë më shumë avionë në vendin e tij për të luftuar Rusinë.

“Zelensky tha shumë qartë se ne nuk kemi nevojë për ju për të luftuar luftën tonë. Ne nuk kemi nevojë që ju të fluturoni me aeroplanët tanë ose të fluturoni në zonën tonë të luftës. kufirin”, tha ai.

Demokrati i Virxhinias Perëndimore shprehu përsëri mbështetjen e tij për ndalimin e importeve të naftës ruse, duke thënë se zgjedhësit e tij mendojnë se “është në thelb marrëzi për ne që të vazhdojmë të blejmë produkte dhe t’i japim fitime, duke i dhënë para, Putinit që të mund t’i përdorë kundër popullit ukrainas”.

Manchin dhe senatori Lisa Murkowski paraqitën një projekt-ligj dypartiak të enjten për të ndërprerë naftën ruse dhe për të rritur prodhimin vendas të SHBA-së për ta kompensuar atë.   

Duke trajtuar ndikimin e mundshëm ekonomik të kësaj lëvizjeje, Manchin tha se çmimet e gazit janë tashmë të larta dhe “nuk ishte për shkak të kësaj.”

“Inflacioni tashmë e ka bërë kërdinë, dhe në thelb do të themi se do të ulemi tani sepse kemi frikë se mund të rritet pak më shumë, gjithsesi mund të rritet. Ne nuk kemi bërë asgjë. “Jam i gatshëm të bëj së paku diçka,” tha ai, duke shtuar se ai mendon se SHBA mund të rrisë prodhimin vendas të energjisë dhe kalimin në teknologjinë më të pastër të karburantit në të njëjtën kohë, raporton CNN.

I pyetur për efektin e luftës në Evropë në mënyrën se si partia e tij i afrohet agjendës së saj klimatike, pjesë e planit të shpenzimeve sociale të Presidentit Biden që Manchin efektivisht ngeci vitin e kaluar, ai u përgjigj:

“Unë mendoj se kjo na bën më realistë. Kjo është e vërteta. Ne vazhdojmë të flasim për këto gjëra aspirative që duam të bëjmë, pavarësisht nëse është e majta apo e djathta, sido që të jetë, harrojeni aspiratën.”

“Energjia jonë që prodhojmë në Amerikë është më e mirë dhe më e pastër se kudo tjetër në botë, kështu që çdo gjë që mbushim do të jetë më e mirë se ajo që prodhojnë ata”, tha ai.

Manchin tha se nuk po zhvillohen bisedime zyrtare tani për planin e shpenzimeve të Biden.