Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së: Luftimet në Ukrainë duhet të ndalen

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së António Guterres iu drejtua Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së të hënën në mbledhjen e parë urgjente që nga viti 1982, duke thënë për pushtimin rus “mjaft është mjaft”.

“Luftat në Ukrainë duhet të ndalen,” tha ai.

Udhëheqësi i lartë i OKB-së e quajti gjithashtu vendosjen e mbrojtjes bërthamore nga Rusia në gatishmëri “një zhvillim rrëqethës”.

“Ideja e thjeshtë e një zhvillimi bërthamor është thjesht e paimagjinueshme”, tha Guterres, duke shtuar se “asgjë nuk mund të justifikojë përdorimin e armëve bërthamore”.

Ai tha se Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR) ka vlerësuar se gjysmë milioni ukrainas janë larguar nga vendi dhe ka raporte të besueshme për dëmtime të ndërtesave të banimit dhe infrastrukturës kritike civile, raporton CNN.

Udhëheqësi i OKB-së e quajti vdekjen e civilëve, duke përfshirë fëmijë, “krejtësisht të papranueshme”.

Guterres shprehu shpresën se bisedimet e drejtpërdrejta midis delegacioneve të Ukrainës dhe Rusisë do të mirëprisnin një ndalim të menjëhershëm të luftimeve dhe një zgjidhje diplomatike.

“Sovraniteti i Ukrainës duhet të respektohet”, tha ai.