Sekretari amerikan i Shtetit: Jam absolutisht i bindur se Putini do të dështojë

Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken

Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken tha të mërkurën se ai është “absolutisht i bindur se Putini do të dështojë dhe Rusia do të pësojë një disfatë strategjike”.

“Siç kemi thënë më parë, ju mund të fitoni një betejë, por kjo nuk do të thotë se ju e fitoni luftën – përkundrazi. Mund të marrësh një qytet, por nuk mund të marrësh zemrat dhe mendjet e njerëzve të tij dhe ukrainasit po e demonstrojnë këtë çdo ditë”, tha Blinken në një konferencë shtypi në Departamentin e Shtetit së bashku me homologen e tij britanike, Sekretaren e Jashtme Liz Truss.

Diplomati i lartë amerikan tha se nëse “qëllimi i Putinit është të imponojë një lloj regjimi kukull duke zhvendosur qeverinë ekzistuese dhe duke vendosur një të tillë sipas dëshirës së tij, mendoj se është shumë e qartë nga përgjigja e popullit ukrainas se ata kurrë nuk do ta pranojnë këtë .”

“Dhe nëse ai përpiqet të zbatojë një regjim të tillë kukull duke mbajtur forcat ruse në Ukrainë, do të jetë një rrëmujë e gjatë, e përgjakshme, e zgjatur në të cilën Rusia do të vazhdojë të vuajë rëndë,” tha Blinken, raporton CNN.

Blinken tha se SHBA-ja kishte kërkuar t’i siguronte liderit rus rampa, por “sa herë që ka pasur një mundësi” për t’i marrë ato, “ai ka shtypur përshpejtuesin dhe ka vazhduar në këtë rrugë të tmerrshme që ai ka ndjekur”.

Blinken tha se Rusia tashmë kishte “dështuar në objektivat e saj kryesore”.“Nuk ka mundur ta mbajë Ukrainën. Nuk do të jetë në gjendje të mbajë Ukrainën në një afat të gjatë, përsëri, pavarësisht se cilat janë fitoret taktike që mund të arrijë,” tha ai.

Sekretari i Shtetit vazhdoi të thotë se masat ekonomike të marra nga komuniteti global kanë “fshirë 30 vjet përparim në integrimin e Rusisë në botë” dhe “eksodi dramatik” i kompanive globale nga Rusia po ka “një ndikim të thellë” në një kohë të shkurtër. dhe afatgjatë.