“Rusia do të ketë më shumë pasoja nëse përdor armë kimike në Ukrainë”

Rusia do të përballet me më shumë pasoja nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës nëse përdor armë kimike në pushtimin e saj në Ukrainë.

Këtë e ka bërë të ditur ambasadorja e SHBA-së në Kombet e Bashkuara Linda Thomas-Greenfield.

Ajo thotë se ata janë të shqetësuar se Rusia mund të përdorë armë kimike ne Ukrainë, shkruan CNN.

 “Ne e kemi pasur të qartë nëse ato përshkallëzohen në këtë nivel, ne do të përgjigjemi në mënyrë agresive ndaj asaj që ata po bëjnë. Ju i keni parë deri tani pasojat e veprimeve tona kundër Rusisë dhe Putinit, dhe ata po i ndjejnë ato pasoja. Dhe ata do të ndihen më shumë nëse marrin këtë vendim fatkeq për të përdorur armë kimike.”

SHBA-ja dhe NATO-ja kanë këshilluar se Rusia mund të përdorë armë kimike ose të krijojë një operacion ku ato përdoren në sulmin e saj kundër Ukrainës.

Në fillim të këtij muaji, presidenti amerikan Joe Biden paralajmëroi gjithashtu Rusinë “do të paguajë një çmim të rëndë nëse përdor kimikate”.

Shtetet e Bashkuara zbuluan më parë se qeveria ruse përdori armë kimike në helmimin e kreut të opozitës ruse Alexey Navalny në vitin 2020 dhe në 2018 kundër Sergei dhe Yulia Skripal në Angli.

Të dyja përcaktimet çuan në sanksione sipas Aktit të Kontrollit të Armëve Kimike dhe Biologjike dhe Eliminimit të Luftës, i cili kërkon që Presidenti të vendosë sanksione ekonomike dhe diplomatike nëse një vend zbulohet se ka përdorur armë kimike.

Shtetet e Bashkuara kanë thënë gjithashtu se presidenti sirian Bashar al-Assad, regjimi i të cilit mbështetet nga Rusia, ka përdorur armë kimike kundër popullit të saj dhjetëra herë gjatë luftës atje.