Pasojat ekonomike nga sulmet ruse në Ukrainë – po përhapen në pjesën tjetër të botës

Ndërsa ushtarët rusë po përballen me Ukrainën, ukrainasve gjithnjë e më të dëshpëruar po u mbarojnë ushqimi dhe ilaçet. 

Pasojat ekonomike nga pushtimi po fillojnë të përhapen edhe në pjesën tjetër të botës, shkruan CNN.

Parashikimet për rritjen globale po zvogëlohen dhe shansi për një recesion të SHBA-ve në 2023 është rritur në 35 për qind, sipas Goldman Sachs.

Por lufta në Evropë nuk është më një shqetësim teorik dhe i paparashikueshëm për ekonomistët për ta diskutuar në dokumente kërkimore dhe shënime për investitorët. 

Është e prekshme. Dhe po shkakton dhimbje për miliona.

Sanksionet dhe ndërprerjet e tjera të zinxhirit të furnizimit kanë bërë që çmimet e konsumit të rriten në të gjithë botën pasi çmimet e naftës dhe të mallrave të tjera janë rritur. Rritja e çmimeve të gazit dhe naftës po shton gjithashtu koston e ushqimit, duke rritur frikën se bota është në prag të një krize urie .

Qeveria e Francës po shqyrton kuponat e ushqimit për të ndihmuar banorët të përballojnë të hanë. Një kompani tregtare mallrash tha se nafta është aq e pamjaftueshme sa që së shpejti mund të duhet të racionalizohet.