Pas Turqisë edhe dy shtete ndërpresin marrëdhëniet diplomatike me Izraelin

Afrika e Jugut dhe Çadi kanë njoftuar se do të tërheqin diplomatët nga Izraeli për “konsultime” në përgjigje të konfliktit Izrael-Hamas.

“Qeveria e Afrikës së Jugut ka vendosur të tërheqë të gjithë diplomatët e saj në Tel Aviv për konsultim”, tha të hënën ministri i Presidencës Khumbudzo Ntshavheni në një konferencë shtypi për të njoftuar rezultatin e një takimi të kabinetit. Qeveria e Afrikës së Jugut i tha CNN se vendi ka tre diplomatë në Izrael për t’u tërhequr.

“Kabineti ka vënë në dukje gjithashtu vërejtjet e vazhdueshme përçmuese të ambasadorit izraelit në Afrikën e Jugut për ata që po kundërshtojnë mizoritë dhe gjenocidin e qeverisë izraelite,” tha Ntshavheni në konferencë, duke shtuar se roli i ambasadorit “po bëhet shumë i paqëndrueshëm”.

“Një gjenocid nën mbikëqyrjen e komunitetit ndërkombëtar nuk mund të tolerohet”, tha Ntshavheni.

Ambasadori i Izraelit në Afrikën e Jugut, Eliav Belotserkovsky, ka qenë prezent i rregullt në mediat e Afrikës së Jugut, duke përfshirë transmetuesin publik, javët e fundit.

Në mars, Parlamenti i Afrikës së Jugut miratoi një rezolutë për të ndërprerë marrëdhëniet e tij me Izraelin.

Qeveria e Afrikës së Jugut është shprehur e ashpër në dënimin e saj të operacionit ushtarak të Izraelit në Gaza.

Në një deklaratë për media më 4 nëntor , ministria e saj e jashtme tha se “është një krim lufte për Izraelin të synojë drejtpërdrejt civilët palestinezë në spitale, ambulanca, shkolla, ndërtesa banimi dhe në makinat e tyre private”.

Ministria përsëriti thirrjen e Afrikës së Jugut për një “armëpushim të menjëhershëm”.