OKB: Pushtimi i Ukrainës mund të shkaktojë krizë globale ushqimore

Marrë nga BBC

Pushtimi rus i Ukrainës ka dëmtuar ekonominë globale.

Ndërkaq, së fundmi OKB, ka paralajmëruar se pushtimi rus mund të shkaktojë mungesë globale ushqimore në muajt e ardhshëm, shkruan BBC.

Sekretari i Përgjithshëm Antonio Guterres tha se lufta kishte përkeqësuar pasigurinë ushqimore në vendet më të varfra për shkak të rritjes së çmimeve dhe paralajmëroi se bota mund të përballet me zi buke që zgjasin me vite nëse eksportet ukrainase nuk rikthehen në nivelet e paraluftës.

Konflikti ka ndërprerë furnizimet nga portet e Ukrainës, të cilat dikur eksportonin sasi të mëdha vaji luledielli si dhe drithëra si misri dhe gruri.

Kjo ka ulur ofertën globale dhe ka bërë që çmimi i alternativave të rritet. Çmimet globale të ushqimeve janë pothuajse 30% më të larta se e njëjta kohë e vitit të kaluar, sipas OKB-së.

Duke folur në Nju Jork, Guterres tha se konflikti kërcënon të kalojë dhjetëra miliona njerëz në pasiguri ushqimore të ndjekur nga kequshqyerja, uria masive dhe uria.