Mbretëria e Bashkuar lëshon vetëm 50 viza deri tani për refugjatët ukrainas

Foto nga Gettyy Images

Pesëdhjetë ukrainasve u janë dhënë viza sipas një skeme për refugjatët me lidhje familjare në MB, ka njoftuar Ministria e Brendshme.

Bëhet fjalë për rreth 1% të 5535 personave që kanë aplikuar që nga nisja e programit 48 orë më parë, raporton BBC.

Ministri i Evropës, James Cleverly tha se nuk i dinte shifrat e sakta, por tha se shifrat do të rriteshin “shumë shpejt”.

Ambasadori ukrainas vlerësoi përpjekjet e MB-së, por kërkoi që numri “maksimal” i njerëzve të pranohet.

Sekretarja e Brendshme Priti Patel tha se ajo “po bënte gjithçka që ishte e mundur” për të përshpejtuar përpjekjet për lëshimin e lejeve të udhëtimit.

Mbretëria e Bashkuar ka rritur vazhdimisht ofertën e saj të vizave për refugjatët nga lufta e Ukrainës, duke e zgjeruar atë për prindërit, gjyshërit dhe vëllezërit e motrat, si dhe “familjen e afërt” dhe duke zgjatur vizat në tre vjet.

Por që është përballur me kritika se skema e saj është më pak bujare se ajo e Bashkimit Evropian, ndërsa Franca akuzoi Mbretërinë e Bashkuar për një “mungesë njerëzie”, duke thënë se 150 refugjatë u kthyen në Calais për shkak të mungesës së vizave.

Më herët këtë javë, kryeministri Boris Johnson tha se 200,000 ukrainas do të kishin të drejtë të udhëtonin në Mbretërinë e Bashkuar pasi ai zgjeroi ofertën e vizave për një gamë më të gjerë anëtarësh të familjes.

Deri në orën 10:00 (GMT) të dielën, Zyra e Brendshme tha se 11,750 kishin filluar aplikimet në internet, ndërsa 5,535 i kishin përfunduar ato.

Ai shtoi se 2,368 kishin rezervuar një takim për vizë për të paraqitur aplikimin dhe informacionin e tyre biometrik, ndërsa ishin dhënë “rreth 50” viza.