Laboratori i monitorimit të rrezatimit në Çernobil është shkatërruar nga Rusia

Forcat ruse kanë plaçkitur dhe shkatërruar një laborator pranë termocentralit të braktisur bërthamor të Çernobilit që përdorej për të monitoruar mbetjet radioaktive.

Një gjë të tillë e ka thënë qeveria e Ukrainës, shkruan CNN.

Çernobili ra në duart e rusëve në javën e parë të pushtimit, duke shkaktuar frikën se standardet e sigurisë brenda zonës mund të rrezikoheshin.

Sipas një agjencie qeveritare ukrainase, laboratori ishte pjesë e një përpjekjeje të financuar nga Bashkimi Evropian për të përmirësuar menaxhimin e mbetjeve radioaktive, përmes analizës në vend të mostrave të mbetjeve, si dhe paketimit të përdorur për asgjësimin e mbetjeve.

Stafi që punonte atje në ditën kur u kap në fund të shkurtit qëndruan atje për disa javë dhe vetëm kohët e fundit pati mundësinë të kthehej në shtëpi.

Kryetari lokal i Slavutych Yuriy Fomichev foli për CNN, pasi punëtorët ishin mbyllur në fabrikë për 10 ditë, duke i përshkruar ata si “të rraskapitur, mendërisht dhe emocionalisht, por kryesisht fizikisht”.

Në fillim të këtij muaji, kantieri u detyrua të merrte energji nga gjeneratorët e emergjencës me naftë për disa ditë përpara se të rilidhej në rrjetin kombëtar të energjisë elektrike pas riparimeve në linjat e dëmtuara.

Dhe të martën, qeveria e Ukrainës paralajmëroi gjithashtu për disa zjarre pranë uzinës, për të cilat tha se ndoshta ishin shkaktuar nga artileria ose zjarrvënia ruse./Shqip.com