Kryeministrja e Estonisë: Putini nuk duhet ta fitojë këtë luftë

Kryeministrja e Estonisë, Kaja Kallas

“Putini nuk duhet ta fitojë këtë luftë,” tha të dielën kryeministrja e Estonisë, Kaja Kallas.

Ajo tha se ishte “zemërthyese” të shihje se çfarë po bën Rusia në Ukrainë.

“Ne po përpiqemi të bëjmë gjithçka që mundemi për të mbështetur dhe ndihmuar Ukrainën për të luftuar këtë luftë. Putini nuk duhet ta fitojë këtë luftë”, tha Kallas në “State of the Union”.

Kallas, e cila do të marrë pjesë në samitin e ardhshëm të NATO-s, tha se strategjia e NATO-s duhet të fokusohet në përfundimin e luftës duke përdorur “përmbajtje inteligjente”, që do të thotë se NATO duhet të kalojë nga një “qëndrim parandalues” në një “qëndrim mbrojtës” të sigurt, duke ngritur kombet e NATO-s.

Kontributi në forcimin e mbrojtjes së çdo kombi dhe në fund të NATO-s në tërësi dhe duke u fokusuar në bashkëpunim.

“Ka disa aftësi që janë shumë të shtrenjta për çdo shtet individual, por nëse i bëjmë ato së bashku këtu në Evropë për të mbrojtur territoret tona, ne jemi më të fortë,” tha ajo, kombet duhet të lëvizin për të izoluar Rusinë “në të gjitha nivelet politike që është e mundur.”

E pyetur për propozimin e Polonisë për dërgimin e paqeruajtësve në Ukrainë, Kallas tha se së pari duhet të arrihet paqja dhe se Rusia nuk po tregon ndonjë synim për ta arritur atë.

“Ne mund të kemi një mision paqeruajtës vetëm nëse kemi paqe, por ju e dini, nëse shikoni se çfarë po ndodh në Ukrainë, paqja nuk është asgjë që shohim atje. Është një luftë që po vazhdon dhe nuk shoh se Rusia ka ndonjë qëllim të bëjë ndonjë gjë për të arritur paqen. Pra, së pari duhet të kemi paqe, pastaj ta ruajmë atë”, tha ajo.

“Ndonjëherë për të arritur paqen, ne duhet të kemi vullnetin për të përdorur fuqinë ushtarake.”

Kallas tha se nuk e shohin mundësinë e një Lufte të Tretë Botërore në Evropë dhe se përpjekja duhet të jetë për t’i dhënë fund kësaj lufte.

Kallas gjithashtu krahasoi dëbimet që ndodhnin në Mariupol me atë që bëri Rusia në vitet 1940, ku estonezët u futën në “makinat e bagëtive” të dërguara në Siberi.

Ajo tha se ai i Putinit po ushqehet me narrativën e krahut të djathtë në Evropë dhe SHBA duke krijuar një krizë refugjatësh.

“Ai po krijon këtë presion të madh migracioni drejt Evropës dhe atë që shohim në vende të ndryshme, ne gjithashtu shohim se e djathta ekstreme tani po merr tonin” dhe nuk i ndihmon refugjatët që vijnë nga Ukraina, shtoi ajo.

“Armiku është Rusia dhe jo refugjatët”, tha Kallas