Kremlini thotë se Rusia do të “shfuqizojë” sanksionet

Zëdhënësi i Kremlinit, Dmitry Peskov, ka folur me gazetarët në një konferencë, gjatë së cilës ai tha se Rusia planifikon të heqë sanksionet e vendosura nga vendet perëndimore që kanë bërë që rubla të bjerë. “Sanksionet perëndimore ndaj Rusisë janë të vështira, por vendi ynë ka potencialin e nevojshëm për të kompensuar dëmin”, tha Peskov të hënën.

Ai po ashtu shtoi se “sot Putin do të punojë për çështjet ekonomike” dhe do të takohet me ministrat kryesorë, duke përfshirë ministrin e financave dhe guvernatorin e bankës qendrore.

Ajo vjen pasi Mbretëria e Bashkuar, së bashku me SHBA-në dhe BE-në, ndërprenë bankat nga tregjet financiare në Perëndim, duke ndaluar marrëveshjet me bankën qendrore, fondet shtetërore të investimeve dhe ministrinë e financave.

Si rezultat, banka qendrore e Rusisë ka më shumë se dyfishuar normën bazë të interesit në 20% nga 9.5%. Ajo shënon një përpjekje për të ndalur rënien e shpejtë të vlerës së monedhës ruse rubla kundrejt dollarit amerikan, e cila kërcënon të zhdukë fuqinë e saj blerëse dhe të shkatërrojë kursimet e rusëve të zakonshëm.