Konflikti në Ukrainë: Rusia dyfishon normat e interesit pas rënies së rublës

Rusia ka më shumë se dyfishuar normën e saj të interesit në 20% në një përpjekje për të ndalur rënien e vlerës së monedhës së saj.

Banka e Rusisë ngriti normën nga 9.5% pasi rubla u ul me 30% pas sanksioneve të reja perëndimore. Monedha më pas u lehtësua për të rënë në 20% , shkruan BBC.

Rënia e vlerës gërryen fuqinë blerëse të monedhës dhe mund të zhdukë kursimet e rusëve të zakonshëm.

Mes fotove në radhët në makinat e parave të gatshme, Rusia tha se kishte burimet për të hequr sanksionet e fundjavës.

Përpara një takimi urgjent ndërmjet – Presidentit Vladimir Putin dhe këshilltarëve të tij ekonomikë të hënën, zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov tha se “këto janë sanksione të rënda, ato janë problematike, por Rusia ka potencialin e nevojshëm për të kompensuar dëmin nga këto sanksione”.

Ai po ashtu shtoi se Rusia do të përgjigjet me sanksionet e veta.

Në fundjavë, Banka Qendrore e Rusisë lëshoi ​​një apel për qetësi mes frikës se sanksionet e reja financiare mund të nxisin një acarim në bankat e saj. Ai tha se kishte “burimet dhe mjetet e nevojshme për të ruajtur stabilitetin financiar”.

Videot në mediat sociale të dielën dukej se tregonin radhë të gjata që formoheshin në makinat e parave të gatshme dhe shkëmbimet e parave në Moskë, me njerëz të shqetësuar se kartat e tyre bankare mund të ndalojnë së funksionuari ose se do të vendosen kufizime në sasinë e parave që mund të tërheqin.

Chris Weafer, shefi ekzekutiv në firmën e konsulencës Micro-Advisory dhe me qendër në Moskë, tha të hënën se ai po shihte gjithashtu disa radhë në dyqanet ushqimore.

“Ju keni filluar të shihni pak radhë në disa dyqane ushqimore, veçanërisht njerëzit që blejnë disa mallra që ata mendojnë se mund të vijnë në mungesë për shkak të kufizimeve tregtare ose ndoshta do të jenë subjekt i rritjeve të mëdha të çmimeve për shkak të zhvlerësimit të rublës, por Në fund të fundit, ky grup sanksionesh po godet rusët e zakonshëm në një masë sa sanksionet e mëparshme nuk e kanë goditur dhe njerëzit tani po ndërgjegjësohen për këtë.

“Njerëzit janë shumë më të frikësuar. Ata janë të shqetësuar për atë që mund të vijë më pas. Tashmë flitet për disa kompani që duhet të zvogëlojnë orarin e punës, ose madje të pezullojnë prodhimin sepse nuk janë në gjendje të kenë akses ndoshta pjesë kyçe nga Perëndimi për shkak të sanksioneve ose për shkak të kufizimeve tregtare, kështu që ka një shqetësim të madh në rrugë”, tha ai.

Teksa, banorja e Moskës, Anastasia i tha Reuters se ajo priste që çdo situatë ekonomike të përkeqësohej. “Është e pashmangshme në këto rrethana”, shtoi ajo.