Grupi dypartiak i senatorëve amerikanë kërkon detaje – mbi gatishmërinë për kërcënimet kibernetike

Një grup dypartiak senatorësh po shprehin shqetësimin për potencialin e sulmeve kibernetike ruse të përhapura në Shtetet e Bashkuara si ndëshkim për sanksionet gjymtuese që Amerika po vendos ndaj Rusisë.

Në një letër dërguar Sekretarit të Departamentit të Sigurisë Kombëtare (DHS) Alejandro Mayorkas të dielën në mbrëmje, 22 senatorë ngrenë pyetje në lidhje me gatishmërinë e Amerikës për kërcënimet ruse kibernetike dhe dezinformuese, shkruan CNN.

Një fushatë kibernetike e spiunazhit të vitit 2020 që administrata Biden fajësoi agjencitë e inteligjencës SVR të Rusisë, shfrytëzoi softuerin SolarWinds për të shkelur disa agjenci qeveritare. Grupet e ransomware-ve që flasin rusisht kanë ndërprerë gjithashtu infrastrukturën kritike të SHBA-së, veçanërisht vitin e kaluar në mbylljen prej disa ditësh të Colonial Pipeline, një transportues kryesor i karburantit për Bregun Lindor.

“Duke pasur parasysh historinë e Rusisë të aktiviteteve përçarëse kibernetike dhe dezinformuese, ne jemi të shqetësuar se Shtetet e Bashkuara mund të jenë në shënjestër si hakmarrje për veprimet e ndërmarra për të imponuar kosto ndaj Rusisë për pushtimin e saj në Ukrainë”, shkruajnë senatorët, të udhëhequr nga demokrati i Nevadës, Jacky Rosen dhe South. Republikani i Dakotës Mike Rounds.

Ata po kërkojnë një informim nga Mayorkas mbi atë që Agjencia e Sigurisë Kibernetike dhe Sigurisë së Infrastrukturës (CISA) po bën për të mbrojtur në mënyrë proaktive kundër kërcënimeve të sponsorizuara nga shteti rus dhe cilët sektorë të veçantë mund të synohen. Senatorët gjithashtu duan të dinë se cila është strategjia nëse në fakt shkelet infrastruktura kritike.

Për muaj të tërë, CISA, Shtëpia e Bardhë dhe agjenci si Departamenti i Thesarit kanë  mbajtur konferencë  me sektorë kyç si banka dhe energjia mbi aftësitë kibernetike ruse dhe mundësinë për hakmarrje në hapësirën kibernetike.

Faqja e internetit e CISA thotë se nuk ka kërcënime të veçanta ose të besueshme kibernetike për SHBA në këtë moment.

Në shkurt, Presidenti Biden caktoi DHS-në si agjencinë kryesore federale për të koordinuar gatishmërinë e brendshme dhe përpjekjet për reagim në lidhje me krizën Rusi-Ukrainë.